IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война на Тръмп започва от север

САЩ въвеждат мита върху вноса на канадски дървен материал за строителството

10:12 | 26.04.17 г. 4
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна офанзива по всички посоки срещу Канада. На практика той обяви търговска война на основния икономически партньор на САЩ с налагането на мита върху дървения материал за строителство, предава АФП.

Тръмп заплашва и с репресивни мерки в сектора на млекопроизводството, допълва БТА.

"Хората не осъзнават, че Канада бе много сурова спрямо САЩ. Години наред те (канадците – б.ред.) бяха по-хитроумни от ръководителите ни", заяви Тръмп, допълвайки, че не се страхува от търговска война с Канада.

В телефонен разговор с Тръмп снощи канадският премиер Джъстин Трюдо твърдо е обещал, че неговото правителството "ще защитава енергично интересите на канадската промишленост за строителен дървен материал".

"Това беше много приятелски телефонен разговор", съобщи Белият дом. Кабинетът на канадския премиер обаче се въздържа да направи оценка на разговора.

Малко по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос аргументира вдигането на митата с необходимостта да се противодейства на субсидиите, давани от канадски провинции, които внасят в САЩ стоки на неизгодни цени.

САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 млрд. долара през 2016 г. Според Рос новите мита ще вкарат в хазната 1 млрд. долара.

Търговското министерство на САЩ обяви, че митата върху дървения материал ще бъдат от 3,02 до 24,12 на сто за канадските доставчици. 

Досега Мексико изглеждаше основната мишена на Доналд Тръмп, но той изглежда е решил да насочи търговските си оръдия срещу северния съсед, с когото САЩ имат вековна обща история.

Уилбър Рос подчерта, че макар канадците да са като цяло добър съсед, това не означава, че те не трябва да спазват правилата на играта. "Да ни наводняват с дървен материал това не е добросъседство, а сред представители на млечната промишленост има усещането, че те (канадците – б.ред.) са взели малко рязко решение миналата седмица", допълни търговският министър на САЩ.

При посещение миналата седмица в щата Уисконсин в северната част на САЩ Тръмп определи като "срамни" мерките на Канада да ограничи вноса на млечен протеинов концентрат.

В действителност канадското правителство не е вземало никаква нова мярка за млякото. Самите млекопроизводители са преговаряли с местните преработватели и са се договорили във вреда на една компания от Уисконсин. 

Президентът на Федерацията на млекопроизводителите в Квебек Бруно Летандр заяви в ефира на Радио Канада, че няма правило, което да спира един индустриалец да купува от когото си иска.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 6 години
Като типичен популист Тръмп мисли краткосрочно и краткосрочно една търговска война ще му донесе позитиви в повече нискоквалифицирани работни места в САЩ. Средносрочно и дългосрочно обаче САЩ ще загубят обаче ще загубят много, защото те бяха едни от най-облагодетелстваните от свободната търговия, като същевременно ще изградят индустрии които са конкурентноспособни поради защитни мита, а не поради ефективност и това ще доведе до по високи цени за потребителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Все пак Путин го назначи а Жириновски черпи с кашони шампанско за победата на Тръмп...ама хахото май надмина очакванията им и.....жалко за шампанското...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Кукла на конци...идиотщините предстоят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 6 години
Този е по зле от предшественикът си обизян
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още