IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: ЕС има нужда от Турция

Турският президент също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад

13:17 | 26.04.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tурският президент по време на интервюто за Ройтерс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tурският президент по време на интервюто за Ройтерс. Снимка: Ройтерс

Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.  Той заяви също, че не може да се намери решение на сирийската криза, ако Асад остане на власт.

Ердоган посочва, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава.

Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата. 

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да продължаваме да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю за Ройтерс, дадено в президентския дворец в Анкара.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит . . . Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще, същото направи и Норвегия . . . същото може да се приложи и за Турция", каза той.

Ердоган говори и за президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е "пред разпадане".

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той.

"Но изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт. "Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му е казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

Има процеси, свързани със Сирия, които Путин не може "да сподели" с нас, но сега Путин, Тръмп, Турция, Иран, Саудитска Арабия и Катар, "всички ние активно се опитваме да стигнем до решение в Сирия", каза Ердоган. Можем да се обединим и да помогнем на сирийския народ сам да вземе решение, добави той.

Турският президент решително отхвърли тезата, че единствената алтернатива на Асад е вземането на властта от сунитските джихадисти като "Ислямска държава" и каза, че сирийците ще намерят начин да продължат напред, ако бъдат освободени от управлението на Асад.

"Даеш няма да замести Асад", каза Ердоган. Даеш не представлява исляма, "те са богохулници", те нямат връзка с исляма и всички трябва да признаем това, каза турският лидер. Той изрази убеждението си, че има достатъчно алтернативи на Асад, "много идеални кандидати за следващ сирийски лидер".

Ердоган казва още, че той може и ще стане отново член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, след като Висшият избирателен съвет обяви официалните резултати от референдума, който ще му даде много големи правомощия. Ердоган каза, че въпросът дали той ще стане отново лидер на партията, ще се решава от конгреса, а кога ще се свика този форум, това ще реши партийното ръководство. Организирането на предсрочни избори не стои на дневен ред, заяви Ердоган и добави, че нито конституционният съд, нито Европейският съд за правата на човека нямат правото да преразглеждат резултата от референдума за конституционни промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Все пак не ми отговори къде е "набабанването" щото от това, което си дал се вижда, че всъщност Газпром избягват всякакви санкции и нищо няма да им се случи за източването на Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Ironhorse
преди 6 години
Свали си путинските очила и четиhttp://***.dnevnik.bg/biznes/2017/03/13/2933975_za_da_izbegne_ogromna_globa_gazprom_shte_spazi/http://***.investor.bg/evropa/334/a/v-gazprom-sa-dovolni-ot-otsyjdaneto-na-ek-izbiagvame-sankciite-235614/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Аз като гледам не виждам от ЕС така здраво да са го са набабанили на Газпром защото не виждам други рестрикции спрямо Газпром освен, че постоянно получават отстъпки за СП2 срещу някакви фърчащи обещания обещания, които уж вече били включени в договорите за доставка към страните от Източна Европа.Я сподели по-точно кое те кара да твърдиш, че ЕС са направили каквото и да било нещо на Газпром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Това се превежда, че Турция има нужда от ЕС. Щото ако ЕС почнат да изтеглят производства от Турция или просто спрат туристи и нови инвестиции... Ще има преврат, ама тоя път истински :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Не е нормално, човек в едно изявление да твърди:1. ЕС се разпада, не е демократичен, а сбор от фашистки държави2. ЕС непременно се нуждае от Турция.Ердоган усеща, че в Брюксел може да им викат "меки китки", обаче захапят ли даваят докрай.Справка Газпром и усилията на русия да се пробва с тезата, че междудържавните договори на газпром са с по-висок приоритет над правото на ЕС.Такъв им го набабаниха, че сега от Газпром треперят, какви компенсации ще поискат ощетените страни.Само в България не се страхуват, защото имат верни кучета национални предатели в правителството, начело с резидента радев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Само твоя брейнсторминг нема кой да го озЪпти... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 16
MZ/X
преди 6 години
ЕС има интерес от тясно партньорство с Турция, защото Турция може да е добра буферна зона спрямо хаоса в Близкия изток и важен икономически партньор. Някакъв вид партньорство с Турция може да озъпти и крайните ислямистки планове на Ердоган. Поради политически причини членство в ЕС е трудно възможно, но двустранни споразумения, като тези с Швейцария и Норвегия са възможни без да влизат в Шенген. По този начин над главата на актуалният султан в Турция винаги ще виси възможността споразуменията да се прекратят и да загубят достъпа до европейския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Но ЕС няма нужда от султан.Нито от турски ислямски фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още