IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции

Страната ни е на дъното по качество на професионалното и академичното образование, показва проучване на ГБИТК

14:08 | 26.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават. Това заяви заместник-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета на камарата "Бизнес средата в България". 

Щрук отбеляза, цитирана от БТА, че 2016 г. завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия - 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година, допълни тя.

Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкета за бизнес средата в България сред своите членове. През 2016 г. 102 фирми са се включили в допитването, което се е състояло от 1 февруари до 1 март едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Общо 67 на сто от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 33 са големите предприятия.

На въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 90% от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване 84 на сто от анкетираните са отговорили утвърдително на въпроса.

Близо 59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6% очакват влошаване. 

Общо 56 на сто са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват 3%. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна.

Що се отнася до работната ръка, 48% планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си.

За сравнение - през изминалата година увеличаване на персонала са планирали 39%, а съкращение - 9 на сто от запитаните. 42% искат въвеждането на еврото, 38 на сто са на противоположното мнение.

Неефективната публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика са пречките, които за поредна година бизнесът изтъква и които поставят България на едни от последните места в Централна и Източна Европа.

Относно данъчната тежест и цената на работната ръка, България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, провели паралелно анкетата - съответно първо и второ място.

Страната ни е в дъното на класацията, що се отнася до качеството на професионалното и академичното образование. Добре подготвените кадри, отговарящи на нуждите на пазара на труда могат да засилят конкурентоспособността ни спрямо съседните страни, затова бизнесът иска повече разходи за качествено образование.

Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката - това е мнението на 83 на сто от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на Бойко Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 6 години
Ако смъкнат заплатата още ше стане бг още по мега атрактивна хахах тука живот няма секи да се спасява кои къде намери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Не става само с ниски данъци и смъкване на дрехите от гърба на хората. Ниските данъци са като отрицателните лихви, може да помогнат за малко, но за дълъг период от време са пагубни. И докато ниските данъци се компенсират с нови милиарди външни дългове, то смъкването на дрехите от гърба на работещите е оставено на самотек. Май само ние в целия ЕС имаме работещи бедни, защото с една МРЗ човек не може да си позволи да има семейство и да гледа деца. Хем работиш, хем си обречен на мизерия. Welcome to Bulgaristan.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
Alx
преди 6 години
"България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции" - да бе да... и един мърмот..... а за примери като "белведере" нищо не казвате? В България идват само съмнителни типове и пари... или мнооого близки до властта - което пак ги прави съмнителни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 4
ert
преди 6 години
Ясно е, че сме атрактивни, с тези ниски данъци които имаме и с евтината работна ръка която все още се намира при нас. Реално, това е равносилно на разпродаване на последните остатъци от лошото комунистическо време, наличната евтина работна ръка. Скоро обаче и тя ще свърши и няма вече да има на какво на гърба от едното време да живеем. Защото за 30г. преход и реформи, реално все на остатъците от едно време живеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още