IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

По въпроса с миграцията засега няма да бъдат предприети наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселване

18:01 | 26.04.17 г. 5
<p>
	Протест в Будапеща срещу приетите промени в закона за висшето образование.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протест в Будапеща срещу приетите промени в закона за висшето образование. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование, предава БТА.

Тези промени се очаква да засегнат или прекратят дейността на Централноевропейския университет в Будапеща.

Заради промените Централноевропейският университет вече няма да може да издава дипломи в Унгария, защото няма специална спогодба между унгарското правителство и американската администрация. Второто условие, на което университетът не отговаря, е задължението чуждестранните висши училища в Унгария да имат филиал в собствените си държави. 

Университетът е основан през 1991 г. от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. Сорос е един от критиците на унгарския премиер Виктор Орбан.

ЕК съобщи още, че засега по въпроса с миграцията ще остане в диалог с унгарските власти - тоест няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти.

В същото време в свое изявление днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди Унгария, че срещу Будапеща може да бъдат предприети още три наказателни процедури. Тимерманс направи изявлението в Европейския парламент в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Орбан: Сорос разруши живота на милиони европейци!http://***.memoriabg.com/2017/04/26/orban-soros-razrushi-jivota-na-milioni-evropeici/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Fair
преди 6 години
Толерастите са бесни. Репресиите и терора са им последното оръжие. На комунистите не помогнаха, и на сатанистите няма да им помогнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 27
MZ/X
преди 6 години
Виктор Орбан като стипендиант на Сорос много добре знае колко опасни са за всяка диктатура и авторитарен режим свободомислещите хора обучавани в университета финансиран от Сорос. Орбан е окупирал вече 90% от медиите, изградил е икономическа империя за десетки милиарди евро и единствено разни такива независими университети и НПО-та финансирани от чужбина НПО-та му бъркат в здравето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още