IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият инвеститор у нас - млад мъж с доходи до 1000 лева

Спестяванията трябва да се диверсифицират, а за вложенията трябва да открият правилни партньори и се започне максимално рано, съветват експерти

16:18 | 27.04.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Снимка: УниКредит Булбанк

Средностатистическият инвеститор чрез директни инвестиции и спестовни планове в България в повечето случаи е мъж, жител на голям град, на възраст между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лева.

Това показа проучване на УниКредит Булбанк за профила на инвеститора със свободни пари и желание да ги вложи в акции или взаимни фондове. То беше цитирано по време на конференцията  „Ден на инвестициите II“, организирана от банката.

„Твърдението, че трябва да имаш високи доходи, за да инвестираш, е мит“, категорична е Цветанка Минчева, директор “Банкиране на дребно” и член на уравителния съвет на УниКредит Булбанк

По думите ѝ на въпроса „Какво ви пречи да инвестирате“, повечето клиенти отговаряли, че имат притеснения, защото смятат, че тези продукти са основно за юридически лица, че са необходими големи суми за инвестиция, че има риск от загуба на спестяванията, както и че периодът на инвестицията е дълъг.

Минчева опроверга напълно тези страхове, като показа, че според данни на банката средната продължителност на един депозит е седем години, а внесената сума е 4000 лв.

„Тази сума е подходяща за инвестиция на парите ни в различни продукти. Много е важно да диверсифицираме спестяванията, които искаме да вложим. Можем да направим инвестиция и с 20 евро, идеята е да знаем какво искаме да постигнем и да го кажем на експертите, с които работим или да поискаме съвет от тях“, посочи директорът банкиране на дребно.

„Има формула за успех на добрата инвестиция, обявиха Петр Шимчак, директор продажби в Pioneer Asset Management, и Явор Ачев, мениджър за България в Pioneer Investments.

Те разкриха какви са нейните елементи: FI =  R x(r + e2 )t – S, където FI е финансова независимост; R - рационалност = диверсификация и застраховка живот; вдъхновение от най-богатите; E - емоции = малко страх помага, но паниката вреди, а инвестирането може да бъде забавно; T - време = загубеното време не може да се върне, като сложните дейности трябва да бъдат само в дългосрочен план; R е отговорност = редовни инвестиции от 10-20% от приходите могат да доведат до пасивни приходи много преди пенсионирането; S - спекулация = спекулацията е игра с нулев резултат и много хора губят приходи.

„При инвестирането са важни три ключови неща: да обогатяваме финансовата си култура, да изберем правилни партньори и да започнем максимално рано“, коментира Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев даде прогноза какво ще се случва тази година на инвестиционните пазари.

“Въпреки неочакваните геополитически събития тази година можем да очакваме, че световната икономика бавно ще увеличи темпа си на растеж при ограничаване на експанзивната монетарна политика в Европа и Азия.
Рестриктивните монетарни мерки с очаквания за фискална подкрепа на потреблението и бизнеса в САЩ и преодоляването на съществуващите геополитически рискове ще играят съществена роля, и ще въздействат върху пазарите“, посочи Желев.

Думите му бяха подкрепени от София Христова, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг и изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Тя съветва да се започне по-рано с инвестициите, за да се спечели от фактора "време".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 6 години
Логично. Всеки, който има достатъчно акъл да изкара повече от 1000 лева, разбира, че на БФБ само го връткат и бега бърже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Longin
преди 6 години
"Ако устиска 30 години да не ги харчи, може и да добута до 100 хил. до пенсия"само че като дойдат руските танкове, или пък турските - и сметката се променя...или пък тръмп заформи следващата криза / инфлациика световна... в тия случаи с 40к лв ще може да си купи един телевизор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Не всички стартират с наследство от 1 млн и годишна заплата от 100 хил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Как само 300, направо 1000-та да инвестира :) Б'ах ти инвеститорите с 1000 лв. доход...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Ами времето да инвестираш или да стартираш бизнес е докато си млад и все още не си обременен от семейство, деца и родители пенсионери. Отговорностите се увеличават с напредването на годинките и постепенно губиш желание да рискуваш. Освен това, ако не ти потръгне и фалираш, по-добре е това да стане докато си още млад, защото пак можеш да започнеш нова кариера от нулата. После става все по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
300 лв да инвестира на месец, за 10 години главницата е 36,000. Ако реинвестира и дивиденти, лихви и др. ще стане едно поне 40,000-42,000. То това си е една средна 10 годишна пенсия в България. Като добави и 300 лв. от пенсията в НОИ ще има за сладолед за внуците :) Ако устиска 30 години да не ги харчи, може и да добута до 100 хил. до пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
С колко живее тоя млад инвеститор ако дохода му е до 1000 лева и каква част от този доход инвестира?Това въобще може ли да се нарече инвеститор?Смешно и жалко е едно подобно твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Предполагам, че това по-скоро е профилът на инвеститорите-клиенти на УниКредит Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
margen
преди 6 години
Нямам нищо против всеки да инвестира според възможностите си. Дори го подкрепям и по никакъв начин не определям качеството на инвеститорите според размера на портфейла. Просто ми е странно, че това е определението за средностатистическия инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 6 години
все едно са описали импа или мави газ, хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още