IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява за ежегодно договаряне на цените на руския газ

Ще искаме гарантиран достъп до газовите пазари на други източноевропейски страни, заяви енергийният министър Николай Павлов

12:43 | 27.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България предлага нов механизъм за договаряне на цените на руския газ, съобщи пред БНР енергийният министър Николай Павлов.

Тепърва предстоят дискусии и преговори с „Газпром“, като сега се договаря рамката на направеното предложение на руската компания. Николай Павлов уточни, че „Газпром“ не предлага промяна във формулата.

„Дават възможност на всеки 2 години всяка една от страните да поиска предоговаряне на цените. Нашият коментар е, че искаме всяка година да има възможност за предоговаряне на цените, като в първите две години да имаме възможност на всеки шест месеца да ги предоговаряме“, обясни той. 

„По отношение клаузата take or pay притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Не е предвиден такъв ангажимент, с който ще имаме възможност да подаваме на тяхна територия. Ние сме възразили и съответно искаме наши компании и „Булгаргаз“ да имат достъп до пазарите на съответните държави“, каза служебният министър. 

„Тази възможност други държави да търгуват в България, а ние да нямаме възможност да търгуваме на тяхна територия, създава риск договорът между България и "Газпромекспорт" да не бъде изпълнен“, смята той.

Той коментира, че сега се предоставя възможност за конкуренция между търговците, а не за диверсификация на източниците на синьо гориво. 

В преговорите българската страна ще настоява и за премахване на съществуващите клаузи за минимални годишни и летни количества по съществуващия договор.

„По отношение на „Булгаргаз“ със сигурност ще има промяна на договора за доставка и в ценовата формула. По отношение на „Булгартрансгаз“, там ще залегнат новите изисквания за междусистемната свързаност. Нашата цел е и двата договора да бъдат договорени при по-добри условия“, обясни министърът.

Енергийното министерство е пратило в тази връзка въпроси до Европейската комисия и очаква отговор.

За влизането на прокуратурата в НЕК той каза, че не е първата проверка в държавното дружество, няма да бъде и последната.

Има подобряване на финансовото състояние на всички държавни енергийни дружества, включително и на НЕК, с изключение на "Булгаргаз", повишение на събираемостта, вътрешногруповата задлъжнялост е намаляла, отчете той.

И посочи, че към днешна дата в сметките на дружествата от БЕХ има 130 млн. лева повече в сравнение с края на януари, а „секторът е спокоен“.

По отношение на вътрешногруповата задлъжнялост той каза, че задълженията са преструктурирани и разсрочени.

Разсрочените задължения на НЕК към АЕЦ „Козлоуй“ са 62 млн. лева и ще се изплащат 3 години. Задълженията на "ТЕЦ Марица Изток 2" към  „Мини Марица Изток“ са разсрочени за четири години и са 127 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 6 години
След като отхвърлихме Южен поток и Бургас-Александруполис, ние не сме НИКАКЪВ фактор, за да поставяме условия, ама някои не могат да го разберат. Ако Газпром реши, ще ни врътне крана - и на никой няма да му пука за това, още повече, че те не са длъжни да си продават газчицата на който не ги кефи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още