IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Британците не трябва да се заблуждават за правата си след Brexit

Германският канцлер за пореден път заяви, че преговорите по отношенията между ЕС и Лондон ще стартират след сделка по Brexit

15:28 | 27.04.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че британците не трябва да се заблуждават, че ще продължат да се радват на правата си в Европейския съюз след Brexit и отново настоя, че блокът ще договори бъдещите отношения с Лондон едва след сделката за напускане, съобщава Ройтерс.

Запазвайки твърд тон в изказване пред долната камара на Бундестага преди срещата на високо равнище по Brexit през уикенда, Меркел каза още, че разговорите по финансовите задължения на Великобритания към ЕС ще трябва да бъдат поставени под въпрос още в началото на преговорите.

Трета страна, и тук става дума за Великобритания, не може и няма да има на разположение същите права като членовете на Европейския съюз“, каза Меркел – най-влиятелният лидер в ЕС, пред законодателите.

Трябва да заявя това ясно тук, тъй като имам усещането, че някои хора във Великобритания все още подобни илюзии, а това е губене на време“, каза тя, получавайки ръкопляскания от депутатите за думите си.

Заявявайки, че разговорите около Brexit реално ще започнат след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни, Меркел подчерта на няколко пъти, че всички оставащи 27 страни членки на ЕС са съгласни, че споразумението по развода трябва бъде договорено първо.

Можем да постигнем сделка за бъдещите отношения с Великобритания, когато всички въпроси за излизането ѝ са били изчистени по задоволителен начин“, каза тя.

Меркел, лидер на консерваторите, която се стреми към четвърти мандат като канцлер на Германия на изборите на 24 септември, казва, че един от приоритетите ще бъде защитата на интересите на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, включително 100 хил. германци.

Тя заяви, че е готова на „справедливо предложение“ към британците в Германия, ако то е реципрочно.

Меркел каза още, че преговорите ще изискат доста усилия през следващите две години, но изрази увереност, че ЕС е готов за това.

От гледна точка на съдържанието и организацията сме много добре подготвени“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Оправете си подзаглавието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още