IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко сериозен е проблемът с концентрацията на земята в ЕС?

Директните плащания едностранно насърчават най-големите стопанства

10:45 | 28.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В 27-те държави от Европейския съюз (ЕС) (не е включена Хърватия, която се присъединява през 2013 г.), около 3% от земеделските стопанства контролират 50% от използваната земеделска площ, според данни от 2010 г. През 2012 г. 80% от стопанствата са разполагали с едва 12% от земеделската земя в блока.

Това става ясно от данни на Европейския парламент (ЕП), с които се мотивира приетият вчера доклад на Комисията по земеделие за концентрацията на земеделска земя в ЕС.

За концентрация на земя говорим, когато търговията се извършва с размер, необичаен за Европа, уточняват евродепутатите. Според тях концентрацията от години е европейска тема.

Според анализаторите на проблема степента на концентрация на нивите в Европа е подобна на неравното разпределение в Бразилия, Колумбия и Филипините. 

Европарламентът изтъква, че земята не е обикновена стока, тъй като не може да бъде умножена, а достъпът до нея е едно от правата на човека.

Както и концентрацията на финансовите активи, една прекалено висока концентрация на земите разделя обществото, дестабилизира селските райони, застрашава продоволствената сигурност, а с това и екологичните и социалните цели на Европа.

Като цяло се наблюдава недостиг на всеобхватни, прозрачни, актуални, качествени и единни за цяла Европа данни за цените и количествата на пазара на земя в Европа. Това се отнася както за продажбата на земи и дялове, така и за цените на арендата, смятат евродепутатите.

Въздействие върху селското стопанство

Продажните цени и цените на арендата на земеделски земи в много региони на Европа са се повишили до равнище, което лишава много стопанства от възможността да се защитят от загубата на взетата под аренда земя или да предприемат нужното им разширение чрез закупуване на ниви.

Освен факта, че на пазара почти не е останала земеделска земя, цените на арендата вече не са ориентирани към постижими приходи от селскостопанска продукция. Капиталовите изисквания за много нови участници на пазара са твърде високи и твърде рисковани.

Собствеността е най-добрата предпоставка за отговорно боравене с почвите и устойчиво управление на земята, казва се в мотивите към доклада.

Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Проблемът тук, започна от 70-те години на миналия век, точно когато беше създадена общата европейска политика в земеделието. Основния виновник за ликвидирането на малките стопанства е европейската комисия, защото порочната система система стимулира големия производител и създава отлични условия за монопол на пазара, а това в комбинация с корумпираните европейски институции обостря проблема още повече. Трябва да отпадне общите европейски политики в земеделието, квотите и субсидиите. Трябва да отпаднат всички общи европейски политики и да бъдат закрити всички европейски институции и европейския съюз да се замени с просто споразумение за свободна търговия тип NAFTA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
премахнете субсидиите за земеделска земя и проблема ще се саморазреши :) въведете строг качествен контрол на земеделската продукция и проблема с натъпканите с нитрати продукти от цял свят но не и от европа също ще се оправи, така хем бюджета на европа ще се намали, хем здравните бюджети на държавите членки драстично ще олекнат ... ама не им стиска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 6 години
прекалената субсидираност води до дисбалнаси, които биха се ограничили в една малко по-конкурентна среда. А концентрацията допълнително е подпомогната от нереално високи изисквания за покриване, за да може да се произвежда и продава продукция. Заради, което по дребните се отказват и продават на големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Концентрирането на земята в малък брой хора е много опасно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още