IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баснословният бонус на Илон Мъск

Директорът на Tesla ще получи най-голямата премия в историята, ако покрие още 6 от общо 20 изисквания

19:09 | 28.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск се доближава все повече до най-големия корпоративен бонус в историята. Предприемачът ще прибере приблизително 1,4 млрд. долара, ако успее да покрие пакет от 10 оперативни и 10 пазарни цели. До момента Мъск е отметнал 14 (6 от оперативните и 8 от пазарните), срокът да се справи с останалите шест е 2022 година.

Мъск, който нашумя с категоричния си отказ да получава номинална заплата от компанията, вместо това получи 5,27 милиона опции върху акции, които може да ползва при изпълняване на условията. По изчисления на Bloomberg цената им в момента е малко над 1,4 млрд. долара. 

През първото тримесечие на тази година Tesla продаде 25 000 автомобила, с което докара общата си бройка до 200 000, покривайки наведнъж две от изисквания за бонуса на Мъск. Следващата стъпка е 500 000 продажби - нещо, което от компанията се надяват да постигнат още догодина след пазарния дебют на по-достъпния Model 3 през този юли.

Освен това Tesla трябва да запази марж на печалбата от поне 30% в продължение на четири последователни тримесечия (напоследък той се колебае между 19 и 28%).

Друго изискване е пазарната капитализация на компанията да се задържи над 43,2 милиарда долара поне за шест месеца, което значи 270 долара цена на акция. За момента Tesla го покрива - по-рано през април тя изпревари по капитализация General Motors и вече се оценява на 49,3 милиарда долара.

Междувременно неуморният предприемач обяви старта на поредното си начинание - компанията Neuralink Corp, чиято цел е до четири години да създаде микроскопични чипове за вграждане директно в човешкия мозък. Първоначалната цел е да се подпомагат жертви на мозъчни увреждания в резултат на инсулти, рак и други заболявания.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Не се съмнявайте нито за миг Всичките му цели ще бъдат изпълнени в срок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
lozkhris
преди 6 години
Той покрива изискванията за крадене и далавера. Тва, струва ни се, е достатъно..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
Longin
преди 6 години
Николай Банев колко ли от изискванията би покрил ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още