IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супер печалбата на Албена АД

Дружеството плати около 7,2 млн. лв. за вливането на Албена Инвест холдинг, а вече е получило печалба от 10,6 млн. лв.

14:14 | 02.05.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият хотел Парадайз Блу. <em>Графика: Албена АД</em></p>

Новият хотел Парадайз Блу. Графика: Албена АД

Вливането на Албена инвест холдинг АД в Албена АД все повече влиза със златни букви в българската корпоративна история.

Операцията е уникална поради много неща, последното от които е фактът, че Албена АД вече е на 233% печалба няколко месеца след вливането само от продажбата на Фохар АД, бивше дъщерно на Албена инвест холдинг АД, сега вече бивше дъщерно на Албена АД.

Но нека обясим в детайли...

Албена инвест холдинг АД притежаваше 22,57% от акциите на Албена АД, докато Албена АД нямаше акции в Албена инвест холдинг АД. При вливането акционерите в Албена инвест холдинг АД получиха именно тези 22,57% от акциите в Албена АД, или около 879 хил. акции плюс още около 116 хил. акции от Албена АД (които самата Албена беше изкупила). 

Реално Албена АД е дала 116 хил. от своите акции, за да придобие Албена инвест холдинг. Ако оценим тези акции по 62 лв. за брой, каквато е последната борсова цена, това са 7,2 млн. лв.

В последния си отчет към 31 март 2017 г. Албена обяви, че е продала софийското Фохар АД с печалба от 10,6 млн. лв., като общо е получила около 14,5 млн. лв. с което напълно е възстановила вложението си от около 7,2 млн. лв. във вливането на Албена инвест холдинг АД. Фохар АД е бивш завод между кварталите Бояна и Драгалевци в София. Най-вероятно там ще изникне нов жилищен комплекс.

Но Фохар АД не е единственият актив на Албена Инвест холдинг АД, който вече е в притежание на Албена АД. Останалите големи активи са България 29 АД, което също разполага с имоти в София, по точно на Околовръстен път до квартал Овча купел. В отчета на Албена инвест холдинг "България 29" АД беше оценено на 3,2 млн. лв., а Фохар АД - на 3,9 млн. лв. Но последното беше продадено със 10,6 млн. лв. печалба.

Друг актив, който Албена АД получи от Албена инвест холдинг АД, е Алфа консулт ЕООД, оценено на 8,2 млн. лв., както и Ико Бизнес АД, оценено на 1,7 млн. лв., и Соколец Боровец АД с оценка от 846 хил.лв. Има и други участия, оценни на общо 16 млн. лв., включително гореизброените.

Но това не е всичко. Албена инвест холдинг АД имаше вземания от свързани предприятия за 10,4 млн. лв. и парични средства за 1,7 млн. лв. към 30 септември 2016 г. (последният отчет преди вливането). Пасивите му бяха за само 1,8 млн. лв.

Посочените вземания от свързани лица (за 10,4 млн. лв.) бяха основно към самата Албена АД (3 млн. лв.), към дъщерни дружества на Албена АД, като например Приморско клуб ЕАД (4,1 млн. лв.) и Бялата лагуна ЕАД (800 хил. лв.). На практика с вливането на Албена инвест холдинг АД Албена АД си спести връщането на 8 млн. лв. на консолидирана база.

Всичко това наистина превръща вливането на Албена инвест холдинг АД в Албена АД в една от най-интересните корпоративни операции в истроята на частния бизнес в България.

Накратко - Албена АД е вложило около 7,2 млн. лв., получило е в замяна 14,5 млн. лв. от продажбата на Фохар АД, 8 млн. лв. от отпадането на задължението да връща кредити, и му остават дъщерни дружества, оценени на 16 млн. лв. Така засега дружеството получава около 38,5 млн. лв. срещу влагане на 7,2 млн. лв. Нещо повече, ако "България 29" АД също бъде продадено с 10 млн. лв. печалба, Албена АД може да получи до 50 млн. лв. срещу инвестицията си от 116 хил. собствени акции, или около 7,2 млн. лв. Чистата печалба може да достигне около 40 млн. лв., а към момента тя вече е около 15 млн. лв. (от Фохар АД са получени 14,5 млн. лв., плюс 8 млн. лв. кредити, които не трябва да се връщат, или общо 22,5 млн. лв. при вложения за 7, 2 млн. лв.).

Съвсем друга щеше да е картината, ако Албена инвест холдинг АД беше ликвидирано. Сега, при вливането акционерите в Албена инвест получиха по 0,1728 акции в Албена АД. При ликвидация те щеше да получат по 0,16 акции в Албена АД (тоест почти същия брой), но освен това 14,5-те млн. лв. от продажба на Фохар АД, 8-те млн. лв. вземания от групата на Албена АД и всички останали активи щяха да са за акционерите на Албена инвест холдинг АД.

И така - честито на акционерите в Албена АД. Благодарение на печалбата от 10,6 млн. лв. от продажбата на Фохар АД, компанията приключва първото тримесечие с печалба от 5,2 млн. лв. вместо загуба от 5,23 млн. лв. за същия период на 2016 г. Също така при равни други условия дълговете на Албена АД са по-ниски, а активите - по-високи поради описаните по-горе ефекти от вливането на Албена инвест холдинг АД.

Всичко това ще даде шанс на Албена АД да има по-агресивна инвестиционна стратегия и да договори по-добри лихви с банките. За настоящата 2017 г. се планира да отвори врати новият петзвезден хотел Парадайс Блу (на мястото на съборените хотели Доростол и Камелия).

Акциите на Албена АД поскъпват с 33,48% за последните 12 месеца до 62,2 лв. за акция и 266 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е разпределен и брутен дивидент от 0,45 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Албена АД.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 0
Slavi.13
преди 6 години
Супер! Честито на мажоритарите...май са едни и същи , а на другите ... пийте дн вода компанията пИчели, ама дивидента ще е колкото за 2016 год. НУЛА. Е може и да дадат по 1 ст....Или 0 лв. имаше и такива абсурди в решенията на ОС на някои пУбЛичНи компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Що тъй са затрити другите два коментара? Марияне, ако материалът е "платено съдържание", знаеш как се прави - по-добре въобще да няма коментари, отколкото да се отсяват избирателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
markov
преди 6 години
Не е баш така , Албена АД няма пряко участие в Албена Инвест , но Мажоритаря имаше акции в и двете дружества......тоест излиза че мажоритаря е прекарал сам себе си .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още