IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомости: Русия, Турция и САЩ планират разделяне на Сирия на зони

Със „зони за деескалация“ Москва ще опита да спре въздушни удари срещу Сирия, пише изданието

14:10 | 04.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед на град Дераа в Сирия. Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Изглед на град Дераа в Сирия. Снимка: Архив Ройтерс

Русия, Турция и САЩ обмислят вариант за разделяне на Сирия на зони за „деескалация на напрежението“, съобщава руското издание „Ведомости“. Целта е да бъдат прекратени въздушните удари в тези зони.

Темата за войната в Сирия е била дискутирана от Путин по време на телефонния му разговор с американския президент Доналд Тръмп, допълва още изданието.

Сирия е дискутирана и в разговорите между Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, става ясно от публикуваните от пресцентъра на Кремъл изказвания на двамата лидери след срещата им в Сочи.

В последвалия брифинг пред журналисти Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Турция, Русия и Иран са гаранти на запазването на територията на Сирия. Владимир Путин пък посочи, че кризата в Сирия може да бъде решена основно с с политически средства и дипломация, но преди това трябва да спрат водените военни действия. 

3 млн. бежанци от страната в момента се намират в Турция, каза още Ердоган.

Източници на „Ведомости“ коментират и за прът в колелата на „гарантите“ - кюрдите. Според изданието Иран например поддържа кюрдите, докато това е „червената линия“ за Турция. Москва също няма особен интерес да ги подкрепя, защото сирийските кюрди са част от опозицията на Башар Асад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Вместо САЩ, да не са имали предвид Иран?http://***.cnbc.com/2017/05/04/russia-iran-turkey-agree-on-syria-safe-zones-opposition-cries-foul.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още