IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падащите цени на петрола показват, че ОПЕК губи контрол

Има притеснения, че цените на петрола ще срещнат голяма съпротива да се върнат към върховете си в интервала между 50 и 59 долара за барел

11:11 | 05.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Преобладаващите очаквания са ОПЕК да удължи споразумението си, с което да се продължи ограничаването на петролния добив. Първоначално това споразумение успя да изстреля цените на фючърсите на петрол над 50 долара за барел, но в момента те продължават да падат. Това създава притеснения, че цените на петрола ще срещнат голяма съпротива да се върнат към върховете си в интервала между 50 и 59 долара за барел, дори и ОПЕК да продължи ограниченията си през втората половина на 2017 г. „В краткосрочен план удължаването на споразумението на срещата, която ще се състои след 3 седмици, може да изстреля цените нагоре с 2-3 долара за барел“, коментира Джон Килдъф, основател на енергийния хедж фонд Again capital. В четвъртък масовите продажби изпратиха цените на лекия суров петрол под 46 долара за барел, докато сортът петрол Brent отчете спад до ниво под 49 долара за барел. Причина за това бяха масовите продажби, подкрепени от технически анализ, които набраха скорост, след като източници на ОПЕК съобщиха пред Ройтерс, че картелът най-вероятно няма да направи по-дълбоки ограничения в добива на петрол, а по-скоро само ще бъде удължен срокът на споразумението. Анализаторите са на мнение, че допълнителните ограничения са необходими, защото американските производителите са се възползвали от по-високите цени на петрола тази година и са увеличили продукцията си, докато Либия и Нигерия, също членки на ОПЕК, но не участват в споразумението, също увеличиха производството си повече от очакваното.

Единната валута се изкачи до 6-месечни върхове около 1.0950 долара за евро в четвъртък. Причина за това е съпротивата, която доларът срещна при изявлението на Фед, както и това, че инвеститорите приеха повече от позитивно представянето на кандидат-президента Еманюел Макрон в телевизионния деба вчера. Американският долар бе поскъпнал спрямо кошница от валути по-рано по време на европейската сесия, но бързо успя да изтрие тези печалби след коментарите, че Фед не даде достатъчно информация, за да може да се продължат залозите върху евентуални повишения на лихвените равнища тази година. Улрих Лехтман, стратег в Commerzbank, коментира, че движенията са повлияни и от технически фактори. В същото време данните за инфлацията и френският дебат са помогнали за разсейването на съмненията около еврото. Доларът се представи добре и спрямо йената, достигайки ниво от 113 йени за долар за първи път от 7 седмици насам.

Четвъртък се оказа предимно пасивен ден за американските пазари и американските акции приключиха търговската сесия непроменени. Индексът Dow Jones Industrial Average затвори с около 6 пункта надолу на 20 951.47 пункта, като Caterpillar и Chevron натежаха най-много. Най-големият американски индекс загуби повече от 100 пункта по-рано през сесията, но успя да компенсира по-голямата част до края на търговията. Другите основни американски индекса - S&P500 и технологичният Nasdaq - също останаха без значително изменение, отчитайки ръст съответно от 1.39 и 2.79 пункта, търгувайки се на нива от 2389.52 и 6075.34 пункта.

Европейските пазари затвориха на зелена територия, повлияни от финансовите резултати на компаниите и политическия дебат между Макрон и Льо Пен, който наклони везните към центриста. Германският индекс DAX30 отново приключи търговската сесия с нов рекорд, търгувайки се на ниво от 12 648.05 пункта. Европейският индекс Stoxx 600 отчете печалби от 0.67%, като повечето сектори записаха печалби. Банковият сектор бе най-добре представящият се сектор, като HSBC успя да надскочи очакванията на анализаторите за финансовите си резултати от тримесечието. Въпреки спада от 19% в печалбите, необложени с данък, акциите на банката записаха ръст от 2.8%.

Днес в 15:30 ще получим данни за нивото на безработицата, броя на заетите в нестопанския сектор, както и средните надници в САЩ. Преобладаващите очаквания са да видим увеличение в нивото на безработицата от 4.5% на 4.6% за изминалия месец. Също така очакваме да видим и двойно увеличение в броя на заетите извън стопанския сектор. Очаква се да видим увеличение от 194 000 в сравнение с 98 000 от миналия месец. Това увеличение, в комбинация с очакваните увеличения в средните надници в САЩ от 0.3%, може да предизвика волатилно движение в подкрепа на щатската валута. В 20:30 председателят на Фед Джанет Йелън ще има изявление, но най-вероятно то няма да повлияе много върху пазарите, тъй като изявлението е по повод 125 години, откакто жените участват в икономиката.

Другите важни данни от деня отново ще бъдат публикувани в 15:30, като те засягат промяната в заетостта през изминалия месец и нивото на безработицата в Канада. Това са важни данни, тъй като новите работни места са важен индикатор за потребителското потребление, което от своя страна е измерител на цялостната икономическа активност. Вижданията за нивото на безработицата са то да се запази на 6.7%, а броя на наетите през изминалия месец да се е повишил с 20 000. Тези стойности са положителни за страната и има вероятност да видим насочени движения, подкрепящи канадския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Днес очакваме данните за заетостта в САЩ. Данните за март месец бяха разочароващи със своите 98 000, очакванията днес са за 194 000. Всякакви разочароващи данни ще доведат до рязко разпродаване на щатския долар спрямо кошницата. По-слабите данни ще покажат моментно забавяне в икономиката и много инвеститори ще предприемат действия срещу долара. От друга страна, ако видим положителни стойности, двойката ще започне корекция, именно това чакаме и на това се надяваме, да получим идеалния катализатор за къси позиции.

USD/JPY

При тази двойка, положителните данни биха подпомогнали биковете, това ще доведе до пробив на канала във възходяща посока. Има трейдъри, които считат корекцията за флаг (потвърждаваща фигура), но според нас това е стандартна корекция с хармонични движения. Пробив над локалния максимум няма да бъде възприет като бичи сигнал на техническа база. Нужно е да видим импулс, корекция и тогава да търсим покупки – разбира се на фона на положително NFP.

USD/CAD

Канадският долар поевтинява през последните няколко дни, обратно на очакванията ни. Спадът в цената на петрола, особено днешното, оказва допълнителен натиск. Всякакви позитивни настроения около USD ще удължат ралито и ще отведат цената над горните граници на възходящия канал. Покупките при USDCAD не са приоритет, двойката се движи отлично, но не е удобна за допълнителни покупки към момента. Нивата около, които заемахме дълги позиции, бяха по дъната на канала, както показват стрелките на графиката от минали анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 14
Ironhorse
преди 6 години
Хахахахапак лошо за матушката и русоробите ...Петролът вече ще е под 50, да не говорим, че ще падне и под 40 съвсем скоро.По-интересното е, че мадър рашър требва да извади едни 80 милиарда омразни долара до три месеца, щото има да плаща дълг.Ето защо и РЦБ забрани отпускането на кредити във валута на руски граждани.Нема доларе - омразни доларе.С падането на цената на нефта рухна и още един мит за долара, че се крепял благодарение на петрола.След 10 години петрола сигурно ще е към 20 долара барела, но долара ще го има.САЩ и ЕС отново ще излезнат победители срещу СССР2.0 на путурко.Светът върви към края на петролната ера, а путурколандия още копа нефт и не знае с какво ще се изхранва.До 07.2017г. в русия ще има огромен икономически спад именно поради плащането на огромните дългове.Русия от БВП 2.2 трилиона омразни долара през 2013г., се срути през 2016 до 1.1. А за 2017 отива под 1 трилион.През 2017 русия ще е в Г20, но през 2018 няма, защото вече ще е икономическо джудже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
fairfax
преди 6 години
Да приемем, че са принудили саудитците, ама как са принудили руснаците ми обясни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 20
Императорът
преди 6 години
Проблемът е в американските подлеци, които помпат ли, помпат слуз и така прецакват долно ОПЕК, въпреки, че печалбите им се вдигнаха благодарение именно на мерките на ОПЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още