IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков не очаква реформи в социалната сфера въпреки заявките

Най-големият проблем е как държавата да си осигури квалифицирана работна сила, която да задвижи икономиката на по-високи обороти, каза експертът

12:29 | 10.05.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новото правителство няма да е правителство на реформите в социалната сфера. Това прогнозира бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

"Опасявам се, че кабинетът "Борисов 3" няма да направи никакви реформи независимо от експертизата на новия министър Бисер Петков", каза Нейков.

Решаването на проблеми като дефицита в Националния осигурителен институт и нуждата от въвеждане на нова уредба за инвалидните пенсии не са по силите само на министъра на труда и социалната политика, посочи експертът. Намаляването на дефицита в НОИ ще дойде през увеличаването на заплатите, а то от своя страна идва през работеща икономика, обясни той.

По думите на Нейков назначаването на досегашния управител на НОИ Бисер Петков за социален министър е добро попадение, защото той е професионалист и в трудни за осигурителния институт години е успял да го преведе през много препятствия. Нейков обаче не смята, че той ще успее да реши проблемите в социалната политика.

Експертът е категоричен, че най-големите предизвикателства пред новото правителство ще бъдат съсредоточени в социалната сфера заради свръхочакванията, които управляващите породиха в обществото по време на предизборната кампания.

Най-големият проблем в момента е как държавата да си осигури квалифицирана работна сила, която да задвижи икономиката на по-високи обороти. Това е и проблемът пред новия министър на труда, посочи Иван Нейков.

Приказките за грандиозни злоупотреби с инвалидните пенсии в предизборната кампания Нейков определи като „прах в очите“ на избирателите. По думите му проблемът със злоупотреби с инвалидни пенсии не е толкова грандиозен, колкото се представя.

Твърденията, че всеки втори, който получава инвалидна пенсия е лъжец не са истинни и коректни спрямо онези, които имат нужда от подобна финансова помощ, посочи експертът.

Над 280 хил. души страдат от онкологични заболявания, които по силата на това заболяване получават намалена работоспособност и пенсия за инвалидност", допълни още Иван Нейков по повод обвиненията за злоупотреби и искането за преразглеждане на ТЕЛК решенията.

Не е коректно да се твърди, че проблеми с инвалидните пенсии са причина да не се увеличават пенсиите за стаж и възраст, подчерта експертът.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Реформа всяка тука забравете! Ще се увеличава минималната заплата, защото така държавата взема повече и няма "патриотите" да си изпълнят обещанието за 300 лв. минимална пенсия, защото така държавата дава повече. А държавата съм аз, пардон - КОЙ? - както е казал един политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още