IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault затваря фабрики заради криптовируса WannaCry

Производителят очаква възстановяване на производството в началото на следващата седмица

15:55 | 14.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната хакерска атака затрудни производството на френския автомобилен концерн Renault. Няколко фабрики са били засегнати, каза говорител на групата, цитиран от Ройтерс.

Така например производството е било преустановено в Саундвил в северозападната част на Франция, където се правят лекотоварните модели. Технически екипи са на място и се опитват да определят до каква степен системата е засегната от хакерите.

Спряна е продукцията и в словенския завод на компанията в Ново Место, а също така засегнат е и заводът на партньора Nissan в Съндърланд, Великобритания, предава Automedia.bg.

Атаката в петък бе един от най-мащабните случаи на т. нар. ransomware - вирус, който овладява и криптира ключови документи, искайки откуп, за да ги освободи. Прокуратурата в Париж откри разследване по случая, съобщава Ройтерс.

По-рано през уикенда Renault вече призна, че вредоносният софтуер е бил открит в системите на концерна, като са били взети мерки за ограничаване на разпространението му. Румънската дъщерна компания Dacia обяви, че част от производството в румънския град Миовени е засегната от „проблеми в IT системите". Някои служители са били пратени в почивка. 

Френският автомобилен производител очаква да може да възобнови нормалната си продукция в понеделник във фабриките, засегнати от глобална кибератака, съобщи говорител на концерна по-късно.

„Почти всички заводи трябва да могат да възобновят дейността си утре", заяви говорителят в неделя.

И японският производител Nissan обяви, че също е засегнат. Въпреки това нямало никакви щети за производството, поясниха от компанията. По-конкретно става дума за проблеми във фабриката в Съдърланд в Североизточна Англия, където има 7000 служители. 

По време на една от най-големите глобални кибератаки през уикенда бяха парализирани десетки хиляди компютри на корпорации и институции. Особено силно засегната беше британската здравна система. Атаката удари и германския жп оператор Deutsche Bahn.  Вирусът използва в около 100 държави код на американските тайни служби NSA и пролука в операционната система Windows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Откупа се иска в биткойнове защото те немогат да се проследят като другите валути. Цената на биткойна скача заради Венецуела защото хората там масово започнаха да купуват биткойнове заради факта, че не се проследяват, не се контролират от държавата и има достъп до тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 6 години
Само аз ли виждам съмнително съвпадение между скока в цената на биткойна и кибер атаката, която ползва точно тази криптовалута за изнудване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Ще чакат да дойде Марая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Мен ме мъчи едно такова съмнение, че затварянето едва ли е само заради крипто вируса, ама нейсе. Ще е интересно да се види дали както ги затвориха - така и ще ги отворят. Защото не е невъзможно някои да си останат и затворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още