IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се променят британските отворени фондове за имоти след кризата?

Регулаторът намеква, че ще поиска от фондовете да модифицират структурата си и няма да налага твърди забрани

12:32 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

През юни 2016 г. мениджърите на фондове за инвестиции в имоти заседаваха, за да обмислят варианти как да се справят с евентуална криза, ако на референдума за Brexit британците подкрепят напускане на Европейския съюз (ЕС).

Основните опасения бяха, че ще се повтори сривът от 2007 г., когато се наложи фондовете спешно да продават активи. Това допринесе за натиска върху и без това спадащия пазар, припомня FT в свой анализ.

Когато стана ясно, че 52% от британците са подкрепили излизане от ЕС, пазарът изпадна в паника заради капиталовите стойности на имотите. Дребни инвеститори започнаха масово да теглят вложенията си от отворените фондове и седем от пазарните лидери бяха принудени да спрат обратните изкупувания временно. Когато пазарът се успокои, фондовете възобновиха дейността си. Някои от тях междувременно бяха продали активи, за да наберат кеш.

Оттогава досега мениджърите на фондовете регулярно се срещат, за да обсъждат следващите си стъпки на фона на несигурността на индустрията.

Регулаторите отдавна се опасяват за потенциалните рискове пред отворените фондове заради слабата им ликвидност. Много често продажбата на имот отнема месеци, което на практика може да блокира дейността им.

Централната банка на Великобритания предупреждава за рисковете от 2015 г. и точно преди референдума за членството в ЕС също поиска от фондовете да обсъдят проблемите с ликвидността.

През февруари регулаторът в сектора стартира дискусия заради несъответствието в обещанието на фондовете бързо да изплащат парите на инвеститорите и скоростта, с която могат да превръщат активите си в кеш.

Някои от отворените фондове се опасяват, че регулаторът ще въведе някакви забрани. Органът обаче намеква, че ще поиска фондовете да модифицират структурата си.

Същевременно асоциацията на инвестиционните фондове от сектора на имотите на Острова стартира своя отделна консултация. Една от възможностите, които членовете ѝ предлагат, е да се прекратят случаите, в които се дава достъп на инвеститорите до средствата им по всяко време и без никакви условия.

Тази възможност в момента принуждава фондовете да държат немалка част от активите си в кеш, като не могат да инвестират тези средства. Това натежава върху представянето на фондовете и потенциалната възвръщаемост на инвеститорите, посочва изданието.

През миналата година, когато отворените фондове за инвестиции в имоти спряха обратните изкупувания, се оказа, че някои от тях държат около една пета от активите си в кеш.

Дискусиите се фокусират и върху това как имотите могат да бъдат оценявани в периоди на по-слаба ликвидност на пазара. Въпреки че самите мениджъри изключваха варианта оценките на имотите да паднат заради вота за Brexit, липсата на сделки преди референдума затрудняваше процеса на оценяване.

На фона на всички дискусии се вижда обаче, че инвеститорите не са никак обезпокоени. След временното прекъсване отворените фондове отново привличат вложения, като инвеститорите изтеглиха само малък дял от парите си заради вота в сравнение с 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още