IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия предупреждава за рисковете от отслабването на рублата

Според анализаторите изкуственото обезценяване на валутата би довело до повече негативи, отколкото позитиви

16:51 | 15.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изкуственото понижаване на курса на рублата води след себе си повече негативи, отколкото позитиви, предупреждава Руската централна банка. По-ниският курс не може да стимулира подобряване на качеството на стоките или пък повишаване на производителността на труда, посочват експертите от отдела за изследвания и прогнози на централната банка, цитирани от бизнес портала РБК.

„Ако Русия приеме политика за слаба валута, в нея би имало повече минуси, отколкото плюсове“, пише в доклада. Според анализаторите има четири основни заплахи от изкуствено понижение в курса на рублата.

На първо място е заплахата от забавяне на ръста на производителността на труда. „Слабата валута оказва подкрепа основно на трудоемките сектори като строителство, селско стопанство и държавно управление, а не на капиталовите отрасли като добив и преработка на суровини, производство на оборудване, транспорт, търговия и логистика. Затова втората група по-скоро губи заради ръста на вносните цени в рубли. Трудоемките отрасли от своя страна се характеризират с по-ниска производителност на труда“, казва се още в документа.

Експертите отбелязват, че по този начин слабата валута „субсидира“ отрасли с ниска производителност на труда, не позволява прехвърляне на ресурси към други сфери и така се ограничава производствения капацитет на икономиката.

Вторият риск е свързан с ниския потенциален ръст в случай на демографски ограничения. Такъв проблем може да възникне в трудоемки отрасли, свързани и с търговията, като добива на суровини, металургия, енергетика, химическа и хранително-вкусово промишленост. В това отношение Русия се различава от Китай, където търсенето на работна ръка се задоволява от прираста на населението и от урбанизацията.

Отслабването на националната валута може да бъде съпроводено и от по-нисък жизнен стандарт, тъй като трудоемките производства обикновено се намират в по-бедни региони, където трудът е евтин. „Дъмпингът при работните заплати чрез понижаването на валутния курс ще доведе до това Русия да трябва да се конкурира при понижението на заплатите с по-бедни държави, където има излишък на евтина работна ръка. Стимулирането на такова развитие би довело до влошаване на структурата на руската икономика, до развитието на по-малко продуктивни сектори, до по-малко предлагане на пазара на труда, поради което ще се наложи устойчиво понижение на работните заплати и на жизнения стандарт“, пише в анализа на централната банка.

Последният риск се крие в потенциално технологично изоставане. До това може да се стигне заради опитите да се произвеждат и предлагат сток  без да се използват последни технологии, като това от своя страна ще доведе до понижение на заплатите и други разходи. „Съществува риск ръстът на производството да не доведе до ръст на благосъстоянието и в крайна сметка да се окаже неустойчив“, посочват експертите. „Ръстът на благосъстоянието изисква интеграция в глобалните производствени вериги на по-високо ниво, а за това е необходимо развитие на човешкия капитал и наличие на високо квалифицирани кадри", подчертава институцията.

РБК посочва, че нито от министерството на финансите, нито от това на икономиката, нито пък от централната банка някога са споменавали, че водят политика на последователно отслабване на националната валута. По думите на Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия, отслабване на рублата може да има през второто или третото тримесечие на тази година. При сегашната цена на нефта обменният курс може да се понижи до 62-63 рубли за долар в края на годината, а ако петролът поевтинее до 40 долара за барел, валутата може да отслабне до 68 рубли за долар.

По думите на Орешкин ключов фактор за укрепването на курса на рублата е притокът на чужди капитали, а още през лятото се очаква сериозен дефицит по текущата сметка.

Към 16:00 часа доларът поскъпва с близо 1,5% спрямо рублата и се обменя за 56,2528 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Пич, нерекохте де'би;л защото обявяваш за fake news доклад на РЦБ за рублата, без дори да си го почел. В статията има линк към доклада и си е много добре преведен. Относно абзаца -теоретично е напълно коректен и риска си е реален, в предвид демографската ситуация в Русия.Отделно - не знам от къде видя, че Китай няма прираст на населенито. Още една точка по която се изказваш неподготвен и ставаш за смях и повод за обидни епитети. Китай си има положитлен прираст - последните данни са за 2015 и прираста им е бил 0,5%. И никога последните поне 50 г. не са имали отрицателен. Друг е въпроса,че прираста намалява и в бъдеще ще им създаде проблеми. Но за момента все още го има, а и отделно все още милиони китайци всяка година емигрират от селските райони към индустриланото крайбрежие, захранвайки трудовия пазар..Затова моля - чети повече и не се излагай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Първо от началото на годината в Русия има голям отлив на капитали. освен това имат да погасят доста дълг тая година. Ако през лятото пакта между ОПЕК и Русия свърши, а междувременно Федералния резерв в САЩ вдигнат 2-3 пъти лихвата, рублата може да отлети до 100 за долар от сегашните около 60. Така че минусите са логични!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Една от адекватните им институции.Тая башкирка, кака Нибуллина, ако стане един президент на Руссия и ще ги накара да работят и ще ги накара да пеят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
desperado
преди 6 години
хайде моля те да коментираш следния абзац:"Вторият риск е свързан с ниския потенциален ръст в случай на демографски ограничения. Такъв проблем може да възникне в трудоемки отрасли, свързани и с търговията, като добива на суровини, металургия, енергетика, химическа и хранително-вкусово промишленост. В това отношение Русия се различава от Китай, където търсенето на работна ръка се задоволява от прираста на населението и от урбанизацията."Това не само е лош превод, но и фактически невярно защото прираст на население в Китай няма от доста време ( искала е да каже нещо друго, но не е намерила начина, например - ръст на население в трудоспособна възраст) и сигурно не е разбрала точно за какво се пише в оригиналния текст. А *** може да казваш на сина си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 6 години
не знам колко и какви инвеститори има тук, но вие с тоя под тебе определено с те с fake зрение и fake възможности за четене и възприемане на текст ( визирам статията).Целта и не е да ти каже колко се е качила или паднала рублата днес или вчера ( в края има съвсем коректно 1 изречение къв е курса към момента), *** де.би.ла отдолу си лае, а ти ми пригласяш:) А ти се дават какви са рисковете пред изкуственото й отслабване. Ако човек поне малко чете руска преса и следи нещата там - е наясно, че укрепналата рубла последните месеци сериозно притеснява управляващите, щотото при тези цени на петрола - реално им намалява приходите в бюджета. И в правителството им сериозно върви дебат за понижаване на курса чрез намеса на РЦБ.. :) *** важното е да си лаете тука наЛе :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Вече знам какво бих отговорил, ако някой ме попита може ли да се оправи България. Може, ама ако инвеститорите станат толкова колкото са в тоя форум. Като гледам какъв небивал интерес предизвикват статиите за минимална работна заплата и се замислям дали някои от "инвеститорите" тук не са просто хора на заплата, ами са някъде около минималната. Има и един дето по едно време ме обвини, че не съм бил чел достатъчно учебници по икономика. И на мен ми стана много тъпо да му обяснявам, че това, което пише в учебниците няма нищо общо с реалната икономика. Не, че е лошо да работиш за заплата, ама е хубаво поне за няколко години поне малко от малко да се опиташ да направиш нещо сам, за да откриеш колко различно изглеждат нещата, когато си от другата страна на барикадата. Ама в България колкото по-малко разбираш - толкова по-голямо желание имаш да даваш акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... И тука е пълно с fake инвестори - само гледай как набъбват минусите на коментара ти.... хаха... Щот е мноо трудно да се погледне на форекса... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 21
desperado
преди 6 години
Тази статия е направо "fake news" . Рублата се качва днес а не спада спрямо долара а вариантите в статията са "мижи да те лажем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още