IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Борислав Борисов: България има нужда от програма за изостаналите региони

Принципът на една вътрешнорегионална кохезия трябва да е основен у нас, коментира преподавателят от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов

21:49 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Проф. Борислав Борисов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Борислав Борисов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Югозападният регион в България показва средноевропейски нива на развитие, то Северозападният е най-изостаналият в Европа. И ако принципът на кохезия е основен в Европейския съюз, то принципът на една вътрешнорегионална кохезия трябва да е основен у нас. Той е деклариран много пъти, но не е прилаган, или поне не успешно.

Това заяви проф. Борислав Борисов от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Професорът гостува в предаването в светлината на предстоящата съвместна конференция на Академията и Националната асоциация по прогнозиране и планиране „Съвременни планови практики в България – проблеми и предизвикателства“, която ще се проведе утре (18 май) в столицата.

„Имаме нужда от една програма за тези изостанали региони. В момента имаме регионални планове на шестте района за планиране (Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен – бел.ред.), но те са едни пожелателни инструменти, тъй като не са обезпечени нито с финансов ресурс, нито с административни структури, които да работят за постигането на заложените в тях цели“, посочва проф. Борисов.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още