IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът изтри печалбите, натрупани след изборите в САЩ

В сряда станахме свидетели на най-голямата разпродажба на американски акции в рамките на един ден за последните 12 месеца

11:20 | 18.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Политическата криза в САЩ се задълбочава, което най-вероятно ще забави опитите на президентската администрация да прокара икономическите си реформи. Доларовият индекс се понижи до нивата от преди президентските избори в САЩ, ефективно изтривайки целия натрупан за последните 6 месеца напредък. За разлика от досегашните скандали, този път Тръмп е заплашен от евентуално отстраняване от длъжност, което доведе до паника сред някои инвеститори. В сряда станахме свидетели на поредното повишение на цените на облигациите, както и на най-голямата разпродажба на американски акции в рамките на един ден за последните 12 месеца.

Уволненият шеф на ФБР Джеймс Коми разбуни духовете с твърдението си, че Тръмп е поискал от него да прекрати разследването за връзки с Русия, насочено срещу Майкъл Флин, бивш съветник по сигурността в екипа на 45-ия президент. Подобна намеса в разследване е недопустима, а обвинението във възпрепятстване на правосъдието може да доведе до отстраняване от длъжност, ако бъде доказано. Министерството на правосъдието на САЩ започна специално разследване в сряда, което ще установи дали Русия има заслуга за спечелването на изборите от кандидата на Републиканците, а за ръководител на разследването е назначен бивш шеф на ФБР.

Доларовият индекс достигна най-ниското си ниво от ноември, записвайки загуба от повече от 2% за последните 4 сесии. След изненадващата победа на Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември миналата година видяхме силен тренд за покупки на долара и американски активи заради надеждите за данъчни облекчения и големи инфраструктурни проекти. Изглежда, че тази инвестиционна стратегия вече остава в миналото, а доларовият индекс, който в четвъртък сутрин се задържа на около 97.4 пункта, загуби целия натрупан след изборите напредък. Въпреки очакваните 1 или 2 лихвени увеличения до края на годината, индексът е паднал с 5.8% от 14-годишните си върхове, достигнати през януари. Върху него натежаха и смесените икономически данни от последната седмица, като слаби продажби на дребно и потребителска инфлация.

Разпродажбите на долара отново доведоха до покупки при японската йена, която поскъпна с 2.09% срещу долара в сряда. Това е най-големият дневен спад при валутната двойка за последните 12 месеца. По време на азиатската сесия в четвъртък сутрин двойката достигна 3-седмично дъно от 110.53 йени за долар, но се оттласна до около 111 йени за долар. Еврото се задържа около 6-месечните върхове, които достигна срещу долара. Нивото от 1.11 долара за евро беше подминато, а двойката достигна връх на 1.1174 долара, преди да се отдръпне до около 1.1155 долара за 1 евро в четвъртък сутрин. Швейцарският франк също задържа натрупаната преднина спрямо долара, а двойката се търгува близко до 6-месечните върхове от 0.9774 долара.

Златото привлече много купувачи в сряда и спот цената му нарасна с цели 2%, което е най-голямото покачване в рамките на деня за последните 12 месеца. Спот цената достигна 1 263 долара за унция, което е най-високото ниво за месеца. Фючърсите също покачиха стойността си до 1 260 долара, или повишение от 1%. Голяма част от анализаторите очакват стабилни цени при благородния метал в следващите седмици, тъй като политическата криза във Вашингтон тепърва предстои, а мнозина инвеститори вече преосмислят стратегията си и променят състава на портфолиото си.

Американските фондови борси записаха най-лошата си сесия от септември насам, въпреки добрия фундамент, предоставен от корпоративните отчети. Инвеститорите разпродаваха акциите си за покупки на активи-убежища, уплашени за бъдещето на фискалната реформа на Тръмп. Доходността по 10-годишните облигации, която се движи обратно на цената на акциите, падна до 2.21%. Ралито на американските акции от началото на годината се дължи главно на надеждата за въвеждане на по-нисък корпоративен данък през 2017-та, което изглежда все по-малко вероятно, след като в сряда започна ново разследване срещу Тръмп. Индексът на сините чипове Dow Jones приключи сесията с 370 пункта по-ниско, най-губещата компания за деня беше Goldman Sachs. Финансовият сектор беше най-губещ и в широкия индекс S&P 500, който се понижи с 1.8% до 2357 пункта. Технологичният Nasdaq загуби 2.57% от стойността си, или 158 пункта, до 6 011.24 пункта. Според някои анализатори, импийчмънт на Тръмп би довел до масивна корекция на фондовите пазари.

Подобно развитие видяхме и на Европейските борси, които приключиха деня рязко надолу. Паневропейският Stoxx600 завърши с 1.2% надолу, а всички сектори в него бяха на червено. Автомобилният сектор беше от най-лоши представящите се, а акциите на Fiat Chrysler паднаха с почти 5%. Финансовите услуги и банковият сектор също бяха сред най-слабо представящите се за деня. Британският индекс UK100 се отдръпна от рекордните върхове, в сряда загуби 0.25% до 7503.47 пункта.

Данните за пазара на труда в Австралия надминаха очакванията, разбрахме от данните, който излязоха в 04:30 българско време в четвъртък сутрин. В 11:30 българско време ще бъдат публикувани и данни за потреблението във Великобритания, което отчита забавяне напоследък. Ще видим данни за продажбите на дребно на месечна база, които отбелязаха свиване от 1.8% през миналия месец. Този път, икономистите предвиждат покачване с 1.2%. По-късно през деня, в 15:30 българско време, ще излязат и седмичните помощи, подадени от безработни в САЩ. Очакват се 240 хиляди за седмицата, което говори за продължаваща устойчивост на пазара на труда. По същото време ще излезе и влиятелният индекс на Фед във Филаделфия, който е своеобразно проучване на бизнес климата. Очаква се индексът за пореден месец да отчете подобряване на условията, но с по-малък темп. В 20:00 вечерта ще чуем изказване на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги. Пазарите вече са нетърпеливи за по-позитивен и дързък тон от банкера, в съответствие с подобряващите се политически и икономически условия в ЕС.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

На 11 май публикувахме следния коментар: „Тук ситуацията малко се различава от горната двойка. Австралийският долар е изправен пред циклична корекция, във възходяща посока, спрямо кошницата от валути. Това ще подпомогне купувачите на двойката. Тук рискът е малко по-нисък спрямо GBPNZD и може да се търгува с по-големи обеми.“

Оценката на риска се оказа правилна и GBPNZD не успа да регистрира адекватен импулс, докато AUDNZD днес отскочи уверено във възходяща посока. След тест на нивото около 1.07056 и отчитане на спад на безработицата австралийския долар поскъпна спрямо кошницата от валути. В момента двойката ни дава добри възможности да затворим 50% и повече от дългата позиция, отворена при 1.07056.

GBP/AUD

Ще търсим къси позиции при двойката, ако продажбите на дребно за Великобритания са по-слаби от очакваното. По-слаби данни ще дадат моментен натиск върху лирата, който ще засили ефекта на понижение при двойката.

EUR/AUD

Възможно е днешните позитивни за заетостта в Австралия да подложат на натиск двойката. Преди няколко седмици коментирахме, че потенциалът за поевтиняване на еврото спрямо австралийския долар не е за подценяване, като наблегнахме на предстоящ финален бичи импулс. Покачването се случи и цената достигна първите сериозни нива на съпротива. Очакваме поевтиняване, възможно е да търсим контра сделки срещу текущия тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
То не се знае дали след 1 сек ще диша още ама тръгнал да говори за в бъдеще .Направо Ви казвам, че Нострадамус и Маите пасти да ядът пред този гадател и разтегли локумчо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
kloynat
преди 6 години
ало lyusien ти да не си ораукул или дедо господ та да казваш какво ще стане с долара колкото до фед и лихвите това е далече в времето първо е ред на доналд патока ще има импичмънт а след това може и да няма валута като долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още