IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия

Ще има „охлаждане“ на ипотечния пазар, тъй като цените растат прекалено бързо, но не и доходите, прогнозира кредитният консултант

11:39 | 19.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на 2017 г. ще продължи тенденцията на намаление на лихвите по кредитите. Към края на годината лихвените нива ще се движат между 3% и 3,6%, прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев от консултантската компания КредитЦентър.

Според него обаче тези лихви са твърде ниски за нашия пазар и рисковата премия за България продължава да е висока. Затова и догодина той очаква задържане на лихвите около тези нива. Най-вероятно в края на 2018 г. и началото на 2019 г., когато междубанковите индекси тръгнат нагоре – SOFIBОR за левовите кредити и EURIBOR за евровите заеми, вероятно ще видим повишение на лихвите, допълни той.

Според него ипотечното кредитиране е най-търсено от българина, защото продължава да е „горещ“ пазарът на недвижими имоти.

„Много българи искат да се сдобият с нов, по-хубав дом, въпреки че цените вървят нагоре и в някои квартали на столицата надминаха цените преди кризата от 2008 г. Със сигурност ще има „охлаждане“ на този пазар, тъй като цените растат прекалено бързо, но не и доходите. Ще се окаже, че голяма част от купувачите няма да могат да си позволят да плащат тези цени, ако те растат със същия темп през следващите месеци“, смята кредитният консултант.

По думите му ипотечното кредитиране отбелязва сериозен ръст, „защото лихвите слязоха на много ниски нива в България“.

„Дори клиентите се учудват на лихви от порядъка на 3,3% - 3,4%. Лихвените нива при ипотечните кредити са между 3,3% и 3,8% и това стимулира покупките на имоти", каза Тошев.

Допълнителна причина за засилената активност на пазара на имоти е наличието на много кеш в населението. "Над 45 млрд. лева са спестяванията в банките, а отделно и в къщите на хората, по груби изчисления, има още толкова. В дългия период на кризата 2008-2014 г. се обърна тенденцията и хората спряха да харчат, а започнаха да трупат спестявания, които сега започнаха да ползват в различни посоки. Очакваме тази година почти във всички сектори на кредитирането ръстовете да надминат миналогодишните“, коментира той.

Кредитният консултант очерта и друга тенденция на пазара на кредити – все по-рядко се търсят потребителски кредити за покриване на задължения към доставчици на комунални услуги, докато расте потребителското кредитиране за подобряване на качеството на живот на българина.

"Това е добър сигнал, но той се очакваше. Безработицата намаля, доходите леко нараснаха и хората стабилизираха личните си финанси", каза Тихомир Тошев. "Завърта се колелото и хубавото е че всичко, което се случва на кредитния пазар, е доста премерено и добре премислено", допълни той.

Той е на мнение, че българинът е доста активен при тегленето на всякакъв вид кредит.

“Сега българинът е доста предпазлив и не предприема рискове, както постъпваше преди кризата, за да не поставя в риск личните си финанси", категоричен е финансовият експерт.

Вижте във видеото целия разговор с Тихомир Тошев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още