IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са последиците от разширяване забраната на САЩ за лаптопи в самолетите?

Emirates вече отчете 82% спад на годишната си печалба, като обвини тези рестрикции за негативно влияние върху бизнеса ѝ

13:31 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля разширяване на забраната за лаптопи в самолетните кабини за всички полети към САЩ от всяка точка на света. Този ход обаче има шанс да създаде сериозно недоволство от страна на пътниците и авиокомпаниите, пише Financial Times.

Служители на вътрешната сигурност на САЩ, които се срещнаха с еврокомисари в Брюксел тази седмица, заявяват, че ако Вашингтон разшири забраната си за големи електронни устройства, Европа няма да бъде пропусната и рестрикциите ще важат за всички полети до САЩ.

Брюксел е уверен, че ще бъде предупреден предварително за евентуалното разширяване на забраната, така че да се  уведомят всички страни членки и европейските авиокомпании. Представители на властите в ЕС и САЩ ще се срещнат отново във Вашингтон през следващата седмица, за да обсъдят практическите технически аспекти на рестрикциите.

Дейвид Лапен - говорител на американските представители, отговарящи за вътрешната сигурност, коментира че секретарят Джон Кели обмисля разширяване на забраната за целия свят, макар че все още не е взето никакво решение.

„Обмисляме разширяването на рестрикциите, които са валидни за Близкия изток и Северна Африка в момента, а експанзията на тези ограничения може да включва Европа и други места“, коментира Лапен. „Водим преговори с нашите европейски колеги, но това е нещо, което секретар Кели обмисля“, допълва той.

Решението не потуши и частица от гнева на Европа, която смяташе, че може да се размине с тази забрана. Представител на европейските власти коментира: „Защо трябва полетите от ЕС до САЩ да бъдат ограничавани и по-сигурни от тези от Тайланд или Египет?“.

Съгласно предложените ограничения пътниците няма да имат право да носят електронни устройства, по-големи от мобилен телефон, в самолетната кабина като ръчен багаж. Забраната вече важи за девет превозвача от Близкия изток, които летят до САЩ.

Рестрикциите са в отговор на страховете, че „Ислямска държава“ разработва бомба, която може да бъде скрита в лаптоп и взривена на борда.

Авиокомпаниите се опасяват от влиянието на подобни ограничения за лаптопите. Рестрикциите могат да нанесат удар върху търсенето на полети до САЩ, тъй като много компании забраняват на служителите си да поставят лаптопите си в багажното заради риск от кражбата на чувствителна информация.

Един от представителите на европейска авиокомпания коментира, че влиянието на забраната би било огромно.

„Със сигурност ще доведе до отмяна на резервации – особено през първите няколко седмици, докато хората се адаптират към новите правила“, коментира той, като допълва, че много хора биха се отказали от полети и биха заложили на видео разговори.

Авиокомпанията Emirates миналата седмица отчете 82% спад на годишната си печалба, като отчасти обвини за това забраната за лаптопи, която е довела до намаляване на полетите до САЩ. През април компанията обяви, че съкращава броя на полетите до САЩ заради слабото търсене след въвеждането на мярката.

Освен това забраната ще принуди авиокомпаниите да променят правилата, които забраняват литиево-йонни батерии да бъдат прибирани в багажното отделение. Брюксел се притеснява от опасността от прегряване на батериите, оставяни там, което може да доведе до експлозии на борда.

Срещата между представителите на властите в САЩ и ЕС се състоя, след като Брюксел писа до администрацията на Тръмп, за да се оплаче от липсата на информация по отношение предложението за разширяване на забраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още