IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се отърси от притесненията за скандалите около Тръмп

Индексът на сините чипове Dow Jones скочи с около 140 пункта в петък

23:37 | 19.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси се повишиха в петък, след като опасенията около президентството на Доналд Тръмп отшумяха за момента.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се покачи с около 140 пункта, като книжата на Boeing и Caterpillar допринесоха най-много за ръста.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с около 0,7 на сто, като книжата на компаниите от индустриалния сектор поскъпнаха най-силно. Цената на акциите на Deere нарасна със 7,3 на сто, след като резултатите от тримесечния отчет на компанията надхвърлиха значително очакванията.

Технологичният индекс Nasdaq composite се повиши с 0,47 на сто.

"Специалният прокурор... това дава на администрацията възможност да отлага въпросите за разследването. Затова виждаме известно облекчение на пазара и в резултат ръст на акциите", коментира пред CNBC Джеймс Смигиел, управляващ директор на SEI.

По-рано тази седмица американските фондови пазари бяха засегнати от най-големия отлив за годината заради новината, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми е написал бележка за разговора си с Тръмп. Според нея в този разговор Тръмп е поискал от Коми да спре разследването на бившия съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

В сряда американското министерство на правосъдието обяви, че бившият директор на ФБР Робърт Мюлър ще бъде главен специален прокурор по отношение на възможните връзки на екипа по предизборната кампания на Доналд Тръмп с Русия.

В петък Тръмп замина на първата си обиколка в чужбина, като първата му дестинация е Саудитска Арабия, която планира да закупи американско оръжие за 110 млрд. долара.

По отношение на икономическите новини в петък липсваха важни данни. Председателят на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард обаче заяви, че плановете на централната банка за повишение на лихвите може би са твърде прибързани.

Доходноста по 10-годишните американски държавни ценни книжа в петък се повиши до 2,233%, а по двегодишните е близо 1,27%.

Американският долар поевтиня спрямо кошница от валути, като еврото поскъпна с 0,92 на сто до 1,1202 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Че доларът пада заради агресивните намеци за импийчмънт е нещо, което някои хора с всички сили се опитват да ни внушат. Досегашните ми наблюдения показват, че пазарите се вълнуват много слабо от подобни събития. Същите хора преди изборите не внушаваха, че ако бъде избран Тръмп това щяло било да предизвика рецесия и едва ли не световен апокалипсис. Пазарите тогава реагираха по диаметрално противоположен начин, но дори и това според мен беше случайно и не беше предизвикано от резултатите от изборите. Нито Тръмп, нито неговите опоненти могат да предизвикат такива движения в цената на долара с някакви си заплахи за импийчмант. Защото дори и да се осъществят въпросното събитие няма да е утре и ще отнеме дълги месеци, преди да бъде доведено до нещо. През което време пазарите ще имат много време да реагират. Те никога не реагират с такова голямо предварение. Още по-малко реагират на "агресивни намеци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Но пък долара пада и продължава да пада заради несигурността и агресивните намеци за импийчмънт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Или по-точно на Wall Street НИКОГА не са изпитвали притеснение от скандалите около Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още