IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Инвестициите в България продължават да спадат, Макрон представи надпартиен кабинет, политическата нестабилност в САЩ се отрази на пазарите

11:28 | 22.05.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Форумът на високо ниво &quot;Един пояс, един път&quot; в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Форумът на високо ниво "Един пояс, един път" в Пекин. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока. 

България

През седмицата стана ясно, че преките инвестиции в страната през март намаляват с 206,2 млн. евро през март, спрямо увеличение с 55,5 млн. евро през март 2016 година. Според предварителните данни на централната банка вложенията през първото тримесечие, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, са отрицателни и възлизат на 106 млн. евро, като са по-ниски с 323,2 млн. евро спрямо същия период на миналата година, когато бяха 217,2 млн. евро.

Страната ни отчете дупка в текущата си сметка от 253,6 млн. евро през март 2017 г. За сравнение – година по-рано имаше излишък от 131 млн. евро.  Салдото по услугите се свива с 81,2 млн. евро, но е положително в размер на 37,2 млн. евро при положително салдо от 118,4 млн. за март 2016 г. За първите три месеца на тази година търговското салдо е отрицателно в размер на 653,6 млн. евро при дефицит от 355,5 млн. евро за същия период на миналата година.

В понеделник пък БНБ проведе аукцион за продажба на част от емисия лихвоносни съкровищни облигации с падеж 25 юли 2027 г. Министерството на финансите преотвори емисията 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 25 юли 2027 г. На аукциона са пласирани успешно ДЦК за 100 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1,78%. Датата на плащане на одобреното количество е 17 май 2017 г. Лихвите ще се изплащат на всеки шест месеца считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Еврозоната и Франция

Новият президент на Франция Еманюел Макрон представи своя кабинет. За премиер бе назначен Едуар Филип, новият икономически министър е Брюно льо Мер. Той говори немски, проевропейски настроен е и е от дясната партия "Републиканците", както и самият премиер. Външен министър става министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан, който е близък приятел на предишния френски президент - социалиста Франсоа Оланд. С надпартийния си кабинет Макрон очевидно се опитва да засили на фона на предстоящите парламентарни избори през юни своя имидж на умерен президент центрист. 

Европейският съд проправи пътя за правото на вето на националните парламенти срещу споразумения за свободна търговия на ЕС. Съдиите постановиха, че споразуменията за свободна търговия не попадат в обхвата на изключителната компетентност на институциите на ЕС и по този начин се противопостави на становището на Европейската комисия, според която съгласно правото на ЕС е нужно само одобрение на Европейския парламент и на правителствата на държавите членки. В резултат на решението сега дори един отказ на национален парламент може да спре даден проект за свободна търговия. 

Броят на работещите в Германия се повиши през първото тримесечие до 43,7 млн. Това е със 638 хил., или 1,5% повече, отколкото преди година. 

В Холандия се забавя формирането на ново правителство. Два месеца след парламентарните избори четири основни партии - десните либерални VVD, левите либерални D66, Християндемократическата CDA и Зелената партия, прекратиха преговорите. Като причина са посочени непреодолими различия в областта на имиграционната политика.

Гръцкият парламент одобри нова програма за икономии, чрез която държавният бюджет трябва да бъде освободен от почти 5 милиарда евро. Мерките предвиждат и орязване на пенсиите и увеличаване на данъците. Те са предпоставка за отпускането на средства от спасителния пакет, който ще се обсъжда през следващия месец от страна на министрите на финансите от еврозоната.

В същото време гръцката икономика отново изпадна в рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВО) се сви през първото тримесечие на 2017 г. с 0,1% спрямо предходното тримесечие, когато икономическият резултат също се влоши. Както се вижда от данните на европейската статистическа агенция Евростат, Гърция в момента е единствената страна в ЕС, чиято икономика не расте през първото тримесечие.

Двете най-големи британски партии представиха своите програми за парламентарните избори на 8 юни. Консерваторите на премиера Тереза Мей възнамеряват, наред с други неща, да направят имиграцията по-малко привлекателна, като компаниите за наемане на чужденци извън ЕС ще трябва да плащат много по-високи такси от преди. За разлика от тях Лейбъристката опозиция иска да преразгледа някои приватизационни сделки от последните десетилетия и да наложи увеличаване на данъците за лицата с най-високи доходи. В допълнение се предвижда таксите за обучение да бъдат премахнати. 

Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
искаш да каеш, че БВПто на Лаос, Камбоджа, Сърбия, Мианмар, Непал е по-високо от нащо ?!? ..... евао маматта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Поканени са били държави до 60-то място по БВП. Не сме влезнали в класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
U.S. to send delegation to China's Belt and Road summithttp://***.reuters.com/article/us-china-silkroad-usa-idUSKBN18816Q-------------------------------------------------------------------еми бяха бе ей ги, нали уж това е новият световен ред, противовес на Американския, ем ей хората били интересуват се, а е тука пълния списък с участници на първа среща-------------------------------------------------------------------------List of Attendees to the 1st Belt and Road Summit in Beijinghttps://geopolitics.co/2017/05/13/list-of-attendees-to-the-belt-and-road-summit-in-beijing/--------------------------------------------------------------------наще явно ги боли чучура незнам как я смятат тая раота, да не се интересуват от такова събитие което по размери не е било от големия снег през 49г. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 6 години
Готин анализ. А за китай то румънци, кипърци и поляци бяха, ти за щатите пишеш :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
мда цел свет там на тоя форум One Belt One Road, дори и американска делегация беше, наще курра му деддов Боце си стои дома, ми що да хоат - то там нема "нищо интересно" .... :)) после инвестициите спадали, те наще чакат китаеца да дое на крака и да ги помоли : "Боце извиняяй, ама тука иаме един "малък проект" от 57 държави участници, ше мое ли да инвестираме нешо у вас да ви дадем некой лев и вие да участвате, тва онова ммм ? само ако имате желание, нема ви притесняваме да го *** " ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още