IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В заводите на Tesla: пренатоварване и припадъци

Засилват се оплакванията от тежки работни условия от страна на служители

13:58 | 22.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електрически коли Tesla се счита в автомобилния бранш за пример на тема електромобилност. Не толкова за пример обаче изглежда компанията на визионера Илон Мъск по отношение на работните условия, пише в свой репортаж Guardian.

Така например в завода на Tesla в Калифорния от 2014 г. е трябвало да бъде викана спешна помощ над 100 пъти, пише вестникът, като се позовава на вътрешнофирмени документи. Причината – служители са припадали или са имали световъртеж, затруднения с дишането, болки в гърдите. Освен това е имало стотици случаи, в които лекари са били викани заради наранявания или други здравословни проблеми в самия завод, в който са заети около 10 хил. служители. 

Според материала бивши и сегашни служители на Tesla се оплакват от културата на извънреден труд и силен натиск в компанията. Понякога въпреки изпитването на болки и наранявания служители са били принуждавани да продължават да работят, за да може да се изпълнят амбициозните цели на Мъск. 

„Виждал съм хора, които припадат на пода като палачинка от тиган и си разбиват лицето“, цитира Guardian анонимен служител на Tesla. „Накараха ни да работим около него, докато той още лежеше на пода“. Друг служител в производството разказва с обида за високотехнологичните процеси. „Всичко е като в бъдещето. Само не и ние...“.

Самият Мъск потвърждава пред медията, че неговите служители работят упорито и дълго. Същевременно той твърди, че е много загрижен за тяхното здраве и благополучие. Освен това условията за безопасност в завода са били значително подобрени през изминалата година.

В същото време изпълнителният директор на Tesla посочи извънредната позиция, в която се намирала неговата компания. Тя не била сравнима с тези на големите производители на автомобили: „Ние сме дружество на загуба", казва Мъск. „Това не е същото, като сякаш сме само алчни капиталисти, които са решили да се скъпят за безопасността за сметка на по-висока печалба и по-високи дивиденти".

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Индийците имат интересна протекционистична политика. Дали би сработила в България. По-скоро не.https://***.thestreet.com/story/14145105/1/tesla-stock-declines-after-elon-musk-says-sales-in-india-will-be-delayed.html?puc=CNBC&cm_ven=CNBC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
ами кинтите си трябват, че онази чудесия до него със златните къдрици, дето разтури джони деп, кой знае каква устица е отворила ... я чичоти тръмп не е б.у.н.а.к , само от източна европа - хем класа хем евтино :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 15
KPetkov
преди 6 години
Нали градят бъдещето. Двама-трима припаднали, нали Мъск трябва да си вземе бонуса от 1,4 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 17
Stone_Kold
преди 6 години
Маркс и комунистите ви казваха че там човека е просто робот за работа ама вие не тва е диктат на парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още