IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесменът Кирил Киров не съжалява за събарянето на Двойната къща

Ако общината му разреши, Киров ще вдигне статуя на Исус на Копитото

17:36 | 22.05.17 г. 2
<p>
	<em>Източник: Bulgaria ON AIR</em></p>

Източник: Bulgaria ON AIR

"Не ме заболя от събарянето на Двойната къща, защото не е паметник", каза пред bTV собственикът на разрушената сграда - бизнесменът Кирил Киров (известен като Киро Японеца).

Припомняме, че Двойната къща на Митови в София скоро беше съборена. През 1976 г. тя е определена за паметник на културата за сведение, а през 2016 г. този статут е отменен с подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

От 70-те години къщата фигурира в списъците „за сведение“ и не е обявена за паметник от национално значение. „Това не е паметник на културата“, каза той. Киров смята, че е постъпил правилно не само законово, но и морално. Кирил Киров декларира, че е готов да финансира ремонт на фасадите на къщи, национални паметници на културата.

Киров заяви, че в Австрия целият център на Виена е паметник на културата и общината го поддържа. Той смята, че и в България трябва да е така, като „от будните граждани се вземат по 20 ст. на месец“.

За думите на бившия министър на културата Петър Стоянович, че преди четири години са му предложили 100 хил. лв. подкуп, за да промени статута на сградата, Киров каза, че не познава нито Стоянович, нито Вежди Рашидов.

Той показа проекта на бизнес центъра, който смята да построи и каза, че „това може да е паметник на културата“. Общината обаче е спряла строителството. 

„Такива сгради, ако се направят в центъра на София и се поддържат, това е реален паметник на културата, а не руина, която в момента сме бутнали“, каза Киров.

Той заяви, че е имал проект за възстановяване на оригиналната сграда, но той не му харесал.
 
Пожарите в сградата са случайни, каза бизнесменът и посочи, че имал трудности да изведе клошари от къщата.

Киров каза още, че е платил 680 хил. евро по банков път за къщата и не е оказвал натиск на собствениците, които сами са искали да я продадат. „Няма натиск, това е чиста сделка, прозрачна, пари, платени по банков път, на които са платени данъци. Тази земя не е открадната, тя е платена“, твърди той.

В коментар на думите на сегашния министър на културата Боил Банов, че ще изиска паметникът да бъде възстановен, Киров отговори, че не са го търсили по въпроса. „Как ще ме накара“, попита Киров.

Бизнесменът каза, че ако му се „даде възможност от общината“ би издигнал с лични средства и статуя на Исус Христос на Копитото, като в Рио де Жанейро.

Запитан как изкарва парите си, той каза: „С бизнес, платени данъци“. И допълни, че се занимава със строителство на сгради и хотели, които продава или отдава под наем. „Привличам инвеститори, които са милиардери“, каза той.

На въпрос дали има връзка с наркотици, той отговор: „Поканихте ме за къщата, не за наркотици. Като ме питате за наркотици, ще направим друго предаване“. Той допълни, че това са „въпроси извън регламента“.

Запитан от водещите за доклад на американския посланик от 2005 г., че Киров се занимава с трафик на хора и нелегални мигранти, гостът каза, че за такива твърдения дипломатът „моментално трябва да отиде в затвора, защото аз не съм осъден“.

„Имам наематели милиардери, дори от кралска фамилия, не може да говорите за наркотиците на масата в ефир, защото по този начин ми биете по бизнеса“, заяви той. Той отрече да знае още кой продава наркотици в кв. „Факултета“, въпреки че е израснал там. „Няма за какво да ме е срам от миналото ми“, декларира той.

На въпрос защо е станал обект на покушения, той отговори, че не е само той, общо са 150 неразкритите случаи. По думите му се знае, които са поръчителите на опитите да бъде убит, но няма разкрития.

Запитан какво е здравословното му състояние след три покушения, той каза: “Наистина съм с куршум в главата, но здравословното ми състояние е перфектно, много добре се чувствам, прекрасно просто. Тренирам, тичам по 10 км,  превъзходно се чувствам“. На въпрос откъде идва прякорът му Японеца, Киров отговори: „Дисциплина, хранене, култура, възпитание“. „Пари не харча, на мен 30 лв. са ми много на ден“, каза той.

Киров каза, че не общува с политици, не е изпълнявал държавни поръчки и не е купувал евтини земи. Той отрече да има нещо общо с провеждането на избори и осигуряването на гласове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 6 години
Този бизнесмен нещо много взе да се изявява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Аз не знам при такова интервю как пък на някой министър, прокурор, полицай или съдия не му стана неудобно. Като започнеш от ББ и Цацаров, минеш през ДАНС и стигнеш до съда! Как пък леко не се засрамиха. Никой не протестира, никой не се трогва. Тази държава си заслужава съдбата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още