IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Увеличението на минималната пенсия ще се отрази на 800 хил. души

Темпът на нарастване на минималната пенсия е закъснял спрямо темпа на минималната заплата в последните години, смята социалният министър

18:07 | 22.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 хил. пенсионери. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде БТА.

В това число влизат и пенсионерите, чиито пенсии са обвързани с минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст - например инвалидните. 

В дневния ред на заседанието е предвидено утвърждаване на проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с която се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 юли 180 лева, а от 1 октомври 200 лв.

Изпреварващото нарастване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст спрямо общото нарастване на всички пенсии е спрямо заявените приоритети на управлението, поясни социалният министър. 

В дневния ред на заседанието е и утвърждаване на проект на Постановление на Министерски съвет за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли с 2,4 процента от 118,14 лв. на 120,98 лв. Социалната пенсия се увеличава всяка година с постановление на МС.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ще подкрепи предложението, защото всяко увеличение на пенсиите е добро. "Ако не можем да решим изцяло въпроса, не бива да се отказваме частично да го решим", аргументира се Манолов. По думите му може да се мисли за увеличение на минималната работна заплата по различен начин, като тя се обвърже с минималната пенсия, както сега максималната пенсия е обвързана с максималния осигурителен доход.

Според него съотношението между максималната пенсия и максималния осигурителен доход 1 към 3, както е в момента, не е справедливо. Но дори и да се запази, то тогава минималната работна заплата трябва да е 600 лв., а не 460.

"Истинското съотношение е 1 към 4 и минималната работна заплата трябва да е 800 лв., за да има пенсия от 200 лв.", допълни Манолов.

Бисер Петков посочи, че ако се проследи връзката минимална пенсия с минимална работна заплата, съпоставено с други държави, България има изоставане на минималната пенсия спрямо минималната заплата и това е обяснимо, защото последните години минималната пенсия расте с темпа на нарастване на всички пенсии, който е в порядъка 2-4 процента, а темпът на нарастване на минималната работна заплата е по-висок.

"С предлаганата промяна, това изоставане в известна степен ще бъде компенсирано", допълни той.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков каза, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на минималната пенсия. Според него трябва да се знае, че се прави една сериозна крачка в промяна на пенсионносигурителния модел и как това ще се отрази на мотивацията на осигурените, които сега работят и внасят, за да получават в бъдеще пенсия.

Той допълни, че отчита и социалната необходимост да бъдат подкрепени получателите на минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст. Те, по думите му, обаче са много различни категории, пенсионирани по различни режими и с много големи различия в осигурителния принос.

Хора, които са се пенсионирали в средата на 80-те години, са получавали тогавашни пенсии с 30-40 на сто по-големи от средния тогавашен размер, а в момента получават минимална пенсия, каза Бранков.

По думите му приносът на тези хора към осигурителната система е в голяма степен подценен от получателите на минимална пенсия, които са се пенсионирали последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Днес държавата взема заеми за да плаща пенсии.1) Как ще се осигурят пари за завишените пенсии?2) Какви ще са пенсиите, когато ще се връщат заемите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още