IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са проблемните моменти в борбата с тероризма?

Мерките за справяне с бежанската вълна не действат, смятат анализатори

10:17 | 23.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жени, загърнати в термични одеяла, стоят близо до Манчестър Арена, където беше атакуваният от терористите концерт на певицата Ариана Гранде.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жени, загърнати в термични одеяла, стоят близо до Манчестър Арена, където беше атакуваният от терористите концерт на певицата Ариана Гранде. Снимка: Ройтерс

Европа върви след събитията, а мерките за справяне с бежанската вълна и тероризма не работят. Около това мнение се обединиха редица анализатори в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Има проблем с методите, които се използват за борба с тероризма, заяви пред Bulgaria ON AIR Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания след терористичния акт в Манчестър в понеделник.

Идеологията на салафизма се разпространява в джамиите в Европа от години до днес, каза той. Всеки знае ролята на Саудитска Арабия за разпространението на салафизма, заяви той.

Много закони и конвенции за бежанците, както и интеграционните мерки, са остарели и не действат в днешното общество, смята арабистът Мажд Алгафари. Това, което Европа прави с бежанците или второто и третото поколение, са почти нулеви мерки. Те не са приобщени към обществото, твърди той. 

Мохд Абуаси изтъкна, че парите за оръжие може да бъдат инвестирани в образование.

Европа върви след събитията и са необходими радикални мерки – закони за бежанци, интеграционни схеми, коментира Мажд Алгафари. Според него може да има политическа воля за справяне с проблемите, но няма политически капацитет.

Той смята, че терористите не подбират жертвите си.

Международният анализатор Николай Кръстев посочи, че ударът срещу Великобритания е сериозен процес, който не бива да бъде подценяван. След евентуалното си излизане от ЕС се очаква страната да води различна политика в Близкия Изток. Това може да доведе до сериозна реакция от подобни групировки, предупреди анализаторът.

За мен не е случайно, че Великобритания се оказа в полезрението на Ислямска държава, заяви Кръстев. Той отчете, напрежението сред младите хора, което се трупа от десетилетия.

Посланикът на България в Лондон Константин Димитров съобщи в телефонна връзка пред Bulgaria ON AIR, че няма данни за пострадали български граждани при атаката.

„Разбира се, когато се случи атентат, трябва да направим анализ. Трябва да разберем кой е извършителят, какви са мотивите, каква е била организацията, за да се направи такова взривно устройство. Защото имаме информация, че устройството е било пригодено така, че да има максимален брой жертви“, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

„Трябва да разберем какви са мотивите. Дали това е атентатор-самоубиец, дали това е саморадикализирал се човек. В повечето случаи виждаме, че в Европа става дума за млади хора, жители на европейските градове“, допълни той.

„Ние имаме какво да губим, но хората, които са против нас – нямат“, каза пред пред Bulgaria ON AIR Росен Петров, бивш депутат и експерт по сигурност. По думите му Европа живее в постоянно дежавю и европейската система за интеграция не работи.

Николай Марков, също експерт по сигурността посочи, че Великобритания и Франция винаги са били основните цели на терористите.

Вижте и коментара по темата на председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria!

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Службите гърмят чанти с *** по гарите, но не могат да закопчаят един бомбаджия на концерт. Такива служби трябва по-добре да се закрият, защото нищо полезно не вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още