IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова: Правителството ще се бори със 150 хил. нередовни ТЕЛК решения

Действащата в момента наредба е неадекватна, твърди д-р Боряна Холевич

10:08 | 23.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

150 хил. ТЕЛК решения не отговарят на изискванията, но това не означава, че толкова е броят на фалшивите пенсии. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че това е болезнена тема и не е изключено средствата за някои хора с увреждания да отиват към други, които нямат право на инвалидна пенсия.

"Много е трудно да се каже какъв точно е броят на фалшивите ТЕЛК-ове", посочи Русинова. От думите ѝ стана ясно, че основната цел на правителството е да спре изтичането на пари към хора, които реално нямат нужда.

"Всички ние дължим много на хората с увреждания. Втората част от реформата е подобряването на начина, по който се прави медицинската експертиза за ТЕЛК. Ще има преструктуриране на системата за ТЕЛК и подобрявване на системата за социално подпомагане. Идеята е хората, които имат нужда от по-големи помощи, да ги получават, но и да се пресече практиката да се дават пари, на хора, които нямат право на тях", обясни Зорница Русинова.  

Тя бе категорична, че няма опасност гражданите, на които им предстои да минат през процедурата за ТЕЛК, да останат без пенсии. 

Заместник-министърът отбеляза, че най-често се спекулира с ТЕЛК-овете за ползването на паркоместа за инвалиди в София.

Действащата в момента наредба за издаване на ТЕЛК-ове е неадекватна. Включва заболявания, които не инвалидизират и така доста хора се ползват от облагите, които решенията на комисията носят. Това коментира д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, в ефира на bTV.

По думите ѝ общо 518 109 души получават инвалидна пенсия в България, което е 8 на сто от населението. В европейските страни този процент е около 15-16 на сто, добави експертът.

Д-р Холевич заяви, че в Народното събрание и Министерство на здравеопазването е входиран документ за промени в наредбата за медицинската експертиза, в който влизат промени и в наредбата за ТЕЛК-овете. Това по думите й е нужната реформа.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още