IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Китай

Агенцията очаква забавяне на растежа и продължаващо нарастване на дълга

09:20 | 24.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на китайския дълг, защото предвижда нарастване на задлъжнялостта на азиатския гигант и забавяне на икономическия растеж, съобщи БТА, позовавайки се на AFP.

Рейтингът на китайския дълг се понижава от равнището Аа3 до А1 със стабилна перспектива, се казва в изявление на Moody's. Понижението на кредитния рейтинг отразява факта, че "финансовата стабилност на Китай ще се влоши малко през идните години, като общият обем на дълга ще продължава да расте, докато потенциалът за растеж се забавя".

Реформите, предвидени от режима в Пекин за борба с финансовите рискове, може да "забавят, но не и да попречат на нарастването на дълга" на страната, според изявлението на рейтинговата агенция.  Moody's очаква икономическия растеж на Китай да спадне до около пет на сто годишно за следващите пет години. Пекин предвижда ръст от около 6,5 на сто за тази година.

От своя страна Китай коментира, че понижението на рейтинга на страната се основава на неуместна методология. Финансовото министерство определи като преувеличени трудностите, пред които е изправена китайската икономика, като обясни,  че са подценени усилията за реформи, предаде Ройтерс.

Агенцията не е намалявала оценката си за Китай от 1989 година, посочи AFP.

Финансовото министерство коментира, че държавният дълг ще се повишава с приемлив темп и че дълговете на местните власти и на държавните предприятия няма да увеличат сегашната задлъжнялост на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Кредитният рейтинг (на страната и напечатаната от нея валута) е функция от военна, лихварска, медийна, политическа и други мощ за манипулация/тероризъм. Отдавна вече няма значение колко пари са издадени от дадена валута, а за колко хората ще ги използват (било то доброволно или доброзорно), т.е. след изоставянето на златния стандарт вече няма реална пазарна икономика. Естественно, че и кредитните агенции са за манипулация в полза на създателя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
треа да видим тия таблици за дългове на Мъдис как се изчисляват, тва ше да е неква нова математика, но добре щом са рекли кво да напрайм са ..... :))China - A1 stablehttp://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/chinaDebt as % of GDP92.54%Japan - A1 Stablehttp://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/japanDebt as % of GDP220.43%USA - AAA Stablehttp://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/unitedstatesDebt as % of GDP106.40%Russia - BA1 Stable http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/russiaDebt as % of GDP15.65%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още