IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарът на Путин за славянската писменост, който втори ден провокира България

Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация, каза проф. Кирил Топалов

12:06 | 25.05.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Срещата на Владимир Путин и Георге Иванов. <em>Снимка: kremlin.ru</em></p>

Срещата на Владимир Путин и Георге Иванов. Снимка: kremlin.ru

Изказване на руския президент Владимир Путин втори ден е обект на коментари в България.

На 24 май Путин се срещна в Кремъл с македонския президент Георге Иванов. Руският президент заяви, че  този ден е празник и в Русия, тъй като  славянската писменост е дошла при там от македонската земя, информира официалният сайт на руския държавен глава.

Македонският президент казва, че „светите братя Кирил и Методий са наши духовни учители“. Той допълва, че в Македония почитат и свети Климент Охридски, който е техният най-добър ученик.

„Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация“, отговори на казаното проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана.

„Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е невярна и научно, и политически, и национално-морално, защото е известно на науката от много отдавна, че Кирил и Методий създават своята глаголица въз основа на българските говори в Солун и Солунско. На български език, на своя български език те превеждат литургичните текстове, с които византийският император ги изпраща във Великоморавия да се борят срещу немското духовенство“, каза той пред БНТ.

Ето защо по думите на проф. Топалов световната наука смята, че тяхното дело е българско по своето създаване и "славянско по своята реализация".

И политиците реагираха на изказването на руския президент.

Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий близо 300 милиона пишат, четат и обогатяват европейската култура,  написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

„Днес (24 май) са направени коментари по темата, които не мога да подмина. Ако се връщаме назад в миналото, ако продължаваме да спорим за историята, след като историците отдавна са се произнесли – кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход....С нашето културно-историческо наследство, с това, което имаме, сме една от държавите, които дават цвета на Европа“, написа още той.

Външният министър Екатерина Захариева също отговори в социалната мрежа.

„Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“, пише тя.

Екатерина Захариева цитира изказване на руския патриарх Кирил от 29-ти април 2012 г., който казва в София на президента Плевнелиев: „Българите пренесоха книжната грамотност в Русия“.

„Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, допълва министърът на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече неприемливо изказването на Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от македонската земя. Тя припомня думи на Путин от 2015 година, година той казва, че "ние сме много близки с българския народ - ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука".

Затова според Нинова изказването на руския президент от вчера е изненадващо и неприемливо, информира Dnes.bg.

"България е носителят на това богатство, което е не само национално, но европейско и световно и ние трябва да го защитим", каза тя пред Нова тв.

Нинова предположи, че думите на Путин вероятно са някакъв сигнал към нас, който трябва да разчетем, но отказа да предполага какво може да го е провокирало. "Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и на Външно министерство са достатъчни", каза тя.

Пред Bulgaria ON AIR президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) оцени като скандални думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя. Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев. 

"Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история", каза той.

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че е излишно  руският посланик да бъде извикан по този повод. Той каза днес пред bTV, че „това са излишни действия“ и в добрата дипломация викането на посланик е последна стъпка. Отношенията с Русия не могат да бъдат сведени до едно изказване, извадено от контекст. Ние имаме дългосрочен интерес от това да градим добри отношения, подчерта Паси.

„Руската политика е доста обмислена, в Кремъл си дават ясна сметка, че няма маловажни неща“, заяви той.

Изказването на Путин е една провокация срещу България, каза пред БНР бившият посланик в Македония Александър Йорданов.

Според него става дума за нещо много сериозно – днешната ситуация на Балканите и желанието на Македония да се интегрира в ЕС, за което е необходимо членство в НАТО. Това е проблемът, който Путин не иска да допусне да бъде решен в полза на хората в Македония и македонската държава, каза той. Според него Москва е против евроинтеграцията на Западните Балкани и това предполага серия от провокации.

Самото отиване на македонския президент Георге Иванов, който е с български корени, на 24 май, е провокация срещу България и срещу европейския лъч за интеграция в региона, смята дипломатът. Той допълни, че Путин като бивш офицер от КГБ има пропуски в образованието по история, което се комбинира с интересите в Балканския регион и „мухлясалата“ доктрина на македонизма.

Александър Йорданов подчерта, че България няма антируско поведение, тъй като в страната живеят близо 500 хил. руски граждани, които са купили имоти и работят в България.

В Министерския съвет днес се очаква да дойде посланикът на Русия Анатолий Макаров, съобщи БНТ. Срещата е планирана, не е извънредна и не е свързана в изказването на руския президент Владимир Путин от вчера, че, "славянската писменост идва от македонската земя", уточниха от пресслужбата на кабинета пред БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 20 rate down comment 32
lozkhris
преди 6 години
Путин отново доказа за пореден път,че в момента на светвната политическа сцена няма друг лидер,способен да разбрква картите и реди пасиансите по-добре от него.Изказването му е брилянтен пример за международна дипломация.С него той постига няколко цели:1.Павира пътя за тръбите на Турски поток - след като България глупаво спря Южен,на него му трябват териториални съюзници,които да гарантират трасето.След Турция това са Гърция,Македония и Сърбия.С това изказване той погъделичка македонците,макар "македонските земи" да нямат нищо общо с днешия ФИРОМ.2. Погъделичка и гърците - вкрайна сметка Светите братя са от Солун,те са гърци,макар и да са израстнали заобиколени от българи и да са говорили перфектно български.Солун винаги е бил център на византийската тема Македония,затова са "македонски земи".3.Натри ни носа заради просташкото ни отношение към собствената ни държава,история,език и традиции за последните не 27, а 60 години,за неблагодарността и провалянето на машабни проекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 23
Mavi Goz
преди 6 години
Ти специално със сигурност немаш нищо общо със славяните! При мене обаче и по бащина линия, и по майчина сме само руси и синеоки, мъжете са над 1.80, жените над 1.65 и ако не сме викинги, начи сме славяни. Ти по-вероятно да си с корени от средите на съюзните орди на Мурад - така наречените в нашия фолклор "арапи"... хихи. Или от най-преданите му черкези, които са били наемници от Кавказ - там е близко до Иран и ти пасва екстра. Точно из вашия край султанът е раздавал вилаети на черкезите за заслугите им към империята - некъде от там са ти гените....хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 16
michaelis12
преди 6 години
също и Кирил и Методий не са чисти българи от сегашната територия те са дефакто гърци (Солунските братя) не са "Софийските / Варненските или Пловдивските братя" .... Майката уж с български корени, синове на византийски военачалник, по времето на Византия сме нямали държава били сме васали и в Османската Империя също васали както сега в ЕС пак васали то не ни е за сефте ....--------------------------------------------------------Кирил и Методийhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 7
0pk
преди 6 години
Ем ский са, ако нашия беше отишъл в Кремъл на 24-ти сигурно Путин щеше да каже за българските земи. Ама ний понеже не ходим там, не знам що се прайме на ощипани :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestryhttp://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779-------------------------------------------------------------------------------"Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". Ходят ли Траки в София?!http://gepard96.blog.bg/history/2011/09/07/quot-harakterizirane-na-antropo-genetichnata-identichnost-na.815553-------------------------------------------------------------------------------ей го тука пише за койт незнае кви сме, да чете там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
bgMana стига си писал щуротии, хвани отвори виж, даже наскоро беше направено второто по големина изследване на българите и нямаме нищо общо нито с Турци нито с Транци. Имаме общо със сегашни Италианци, Сърби, Хървати, Румънци, северни Гърци. Имаме славянски и тракийски гени и това проучване беше доказало, че българите са ЕВРОПЕЙЦИ от пантивека не циггани .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 6 години
И що толкова ни заболя от това изказване на Путин? Нали не искаме да имаме нищо общо с руснаците и славянството? За кво ни е тая азбука на нас - ние сме в НАТО и ЕС - там се пише на латиница.Плюс това Путин изобщо не е направил никаква фактологична грешка - просто е пропуснал една малка думичка - "днешните" - за македонските земи, което не прави изказването му във фактически аспект грешно. Друг е въпросът, че Путин не е неграмотен, нито толкова глупав и никога не казва нищо случайно. По-вероятно е намекнал по кои земи най-вероятно ще мине от Гърция към Сърбия и Унгария руският газ от новата тръбица... Щот ние нали се готвиме да отблъскваме руската агресия, трупаме американски танкове, ше купуваме самолети да воюваме с Русия... Военната ни и цивилизационно съвместимост вече се осъществява само на латиница - за кво сте се уквичали толкова за една азбука, дето само ни пречи на ингеграцията...? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 14
nobel
преди 6 години
Това малките народи сме ГОЛЕМИ комплексари. Да не му дава Господ на някого да ни засегне на чест и достойнство или да вземе да ни омаловажава заслугите. Спомнете си, че даже в песента се пее за "солунските двама братя". А Солун даже в момента не е и в Македония, ами си е още в Гърция. Чудо големо, че част от делото им е било извършено на места, които днес не са българска територия. Това е все едно да се засегнем, ако ни кажат, че Христо Стоичков е играл в Барса, което въобще не е на територията на България. Според мен Путин просто е искал да повдигне малко самочувствието на македонците и не се е и замислил над въпроса, че това толкова болезнено ще ни засегне нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
bgMan
преди 6 години
Изследването на българското ДНК неоспоримо доказа, че нямаме почти нищо общо със славяните. Нашите далечни прабългарски предшественици са били иранци. :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Верно, че "Жeлeв" е *** дума, ама чак да я цензурирате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още