IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Отварянето на стенограмата за КТБ е в ущърб на президентството

Има реална опасност президентството да загуби своята значимост и да не бъде толкова силен фактор в демократичния процес в България, твърди политикът

14:33 | 25.05.17 г. 17
Плевнелиев: Отварянето на стенограмата за КТБ е в ущърб на президентството

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017 г.), в отговор на настояването на сегашния държавен глава Румен Радев за разсекретяването на стенограмата за фалиралата КТБ.

„Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си поиска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", категоричен е Плевнелиев.

Според него отговорността за разсекретяването на стенограмата е изцяло на Румен Радев. Хубаво е да говорим за обществен интерес, но е добре да имаме и принципни позиции, добави президентът. 

"За мен, ако това се случи със съгласието на Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал и второ - за съжаление, президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Плевнелиев.

По думите му има реална опасност президентството да загуби своята значимост, да не бъде толкова силен фактор в демократичния процес в България, когато се изковават отговорни и трудни решения.

„Вярвам в силата на Българска народна банка (БНБ) като регулатор, но през годините се нагледах на думи, извадени от контекста. През 2014 г. имахме двучасов дебат, много лесно информацията от стенограмата може да бъде манипулирана. Искам обаче категорично да заявя, че по време на тези консултации силата на президентската институция се показа още веднъж, имаше честен, мъжки дебат. Сложиха се всички позиции на масата и се взе единно и работещо решение. Спомнете си тогава хората се редяха на опашки пред не една банка, имаше опасност да се срине цялата система, но ние се справихме. Ако стенограмата бъде разсекретена, политиците няма да се доверяват на президента, няма да си казват всичко, няма да се позовават на държавната тайна“, добави Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
я имало и нормални, мислещи хора тук във тоя пропаднал форумПлевнелиев е най добрия президент който сме имали, но с основен недостатък ... има морал, а той пречи в нашата политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
stanislavr
преди 6 години
Тоя горкият пък изпълзя на припек. И е сигурен, че всички гениални неща са прости, без да разбере, че обратното невинаги е вярно, а той не е гений... Радев и той се ошумулясва на 3-4 молби като лисица в трици, ама вече има решение на съда. А съдът е последна инстанция, поне по закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Еми остава версията само ти и президентченцето да сте най-умните... За него имаме представа - толкова умни неща сътвори, че един мандат изкара на куц крак и се изниза от Дондусов като мокра връв - категорично най-нелепият ни президент до сега. Ти ше да си от неговия модел, ама некъв незнаен умник - трезвеник, дет само ти си се знаеш, че си много умен... Умник - самотник, дагае'м... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Schroeder
преди 6 години
На кое президентство ще е в ущърб? На неговото малоумното ли? Ще е в ущърб на обществото, ако не се разкрия цалата истина за КТБ, а част от нея е точно в засекретената стенограма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Mr.Profit
преди 6 години
Имате си глави, мислете... това си е ваше право. За мен е важно да изразя и моята позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
evtimvz
преди 6 години
Това че ни убеждаваш за личната си позиция цели да внуши на мен твоето мнение. Остави ние да преценим, каква ти е позицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 10
Mr.Profit
преди 6 години
Изгледах цялото видео, прочетох коментарите и си се замислям, че когато всички мислим еднакво значи никой не мисли... исках да видя тези стенограми, но заставам зад позицията на Плевнелиев просто защото големите политици винаги остават неразбрани от масата, а като погледна концентрацията на хейта по негов адрес си мисля, че е този хейт е правопропорциален на големината му като политик.Изказвам лична позиция, без грам емоция. Мисля си, че емоцията замъглява трезвеността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Хихихи... Мишкуняка се е омазал от шубе... А Радев май го е уловил за топките и сега уекинко постисква, колкото мишо да цвърчи за загрявка на публиката. Спектакълът предстои... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
айде отваряйте тая стенограма и без това нищо няма да се промени,незнам тия за кво треперят толковациркаджии....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 1
Fair
преди 6 години
Нищожеството ще остане в историята с най-голямата кражба за всички времена. И не желае неговата роля да излезе наяве. Толкова е просто всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още