IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентите ще движат капиталовия пазар в следващите месеци, смята икономист

Оборотът на БФБ отчита почти трикратно увеличение на годишна база през май, коментира Турхан Апдула

11:03 | 26.05.17 г. 2
Дивидентите ще движат капиталовия пазар в следващите месеци, смята икономист

Новините, свързани с дивидентната политика на компаниите, ще движат българския капиталов пазар през следващите 1-2 месеца. Това коментира икономистът Турхан Апдула в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Новината, че "Албена" АД няма да разпределя тази година печалба под формата на дивидент изненада голяма част от инвеститорите предвид добрите финансови резултати на компанията. 

По думите му другата изненадваща новина на БФБ е решението за увеличаване на капитала на Корадо АД.

Оборотът на Българската фондова борса (БФБ) през май миналата година достига 9,5 млн. лева, а към днешна дата - 27 млн. лева, с което е отчетено почти трикратно увеличение на фона на чувствително по-високата активност при сделките.

През следващите месеци до края на годината икономистът очаква сериозно повишение на оборотите и сключените сделки на БФБ. 

Въпреки това той не вижда събитие, което е предвидимо и може да промени посоката на пазара до края на годината. "Ако такова нещо се случи, това ще е неочаквано", заяви той, като добави, че засега няма заявки за нови първични публични предлагания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sylver88
преди 6 години
Здравей Императоре, мисля че се запознахме на ОСА на Софарма Трейдинг миналата година.Този фъфло съм аз, да дивидентната доходност падна, но като гледаме как се вдигнаха цените от септември-октомври 2016 г. насам е нормално това. Като цяло, аз така мога да обясня по-ниската дивидентната доходност, замени се с капиталова. Аз лично направих ръст 26% капиталова за същия период(портфейла съм си го пускал в темата за това) без реално да съм трейдвал активно, купих набелязаните компании и гледам само как растат(тук таме падат, но като цяло са много високи). След като минат ОСА и правото да придобиеш дивидент, цените ще паднат малко, идеално време за малко спекулация. Миналата година юли след дивидента Атерата падна до 1.91 лвНе съм най-големият експерт на тема БФБ, но благодаря на Блуумбърг тв, че канят и такива като мен, а не само дежурните коментатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още