IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До няколко години електрoавтомобилите ще бъдат по-евтини от бензиновите

Според ново проучване електрическите автомобили ще станат по-евтини за потребителите в САЩ и в Европа още до 2025 г.

08:48 | 28.05.17 г. 18
<p>
	Renault Zoe. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Renault Zoe. Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилите на батерии скоро може да се окажат по-евтини от обикновените бензинови, предлагайки икономии на шофьорите от първия ден, сочи ново проучване.

Автомобилните производители от Renault до Tesla рекламират по-евтиното гориво и по-ниските текущи разходи на електрическите автомобили, които помагат да се компенсират по-високите първоначални цени, плащани от шофьорите, когато купуват коли с нулеви емисии.

Проучване на Bloomberg New Energy Finance обаче сочи, че намаляващите разходи за батерии означават, че електрическите автомобили ще станат по-евтини за потребителите в САЩ и в Европа още до 2025 г. Батериите в момента формират около половината от цената на електрическите автомобили, а цените на батериите ще спаднат с около 77% между 2016 г. и 2030 г., сочи базираната в Лондон консултантска компания.

От гледна точка на първоначалната инвестиция тези неща ще започнат да стават по-евтини, а хората ще започнат да ги възприемат по-сериозно, тъй като разликата в цените ежду електрическите и обикновените автомобили] ще се стесни“, казва Колин МакКарчър, анализатор в компанията. „След това нещата ще станат дори по-убедителни“.

Renault, производител на електрическия автомобил Zoe, прогнозира, че общите разходи за собственост на електрическите автомобили до началото на следващото десетилетие ще се равняват на конвенционалните превозни средства с вътрешно горене, посочват Жил Норман, старши вицепрезидент по електрическите автомобили на френската компания.

Имаме две криви“, каза Норман в интервю по-рано този месец в Лондон. „Едната е намаляване на разходите на технологиите при електрическите автомобили, тъй като има повече пробиви в разходите на технологиите и по-голям обем, затова и разходите за електрическите автомобили ще спаднат. Конвенционалните превозни средства ще поскъпнат в резултат на по-стриктните регулации, особено по отношение на праховите частици“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

18
rate up comment 21 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
За информация на експертите:Казваме една батерия, много батерии, Повтарям батериИБатериЙ, написано няколко пъти, вероятно е някой римски пълководец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Стив Джобс (на когото по принцип не съм голям фен) беше казал, че потребителите не знаят какво искат, докато не им го предложиш. Но в случая е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Голяма реклама е тук.Няма нужда от нея.Когато предложат добър продукт, пазарът ще го погълне. Погледнете какво се случи с лампата на Едисон.Купуваме луминисцентни, луминофори, LED лампи.Всичко това в рамките на около 10г.Ще мине време, да видим колко, и аромата на бензин ще ми липсва.Дай Боже да го доживея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
pantaleev
преди 6 години
То и сега има доста инструменти с литиево-йонни батерии, което според мен е един вид сравнение. Просто в доста по-малък мащаб. За момента стратегията е евтини инструменти, скъпи батерии. Инструмент 60 лв, батерия 180лв. Все пак все от някъде трябва да се печели. Интересно е на къде ще избие при колите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
SickSix
преди 6 години
Предвид обществените нагласи и действията на производителите на автомобили мисля, че може да се извади заключение, че цените ще падат. Но подобни процентни прогнози са чисто и просто спекулация. Разбирам "консултантската компания", ако някой иска да ми даде пари да му направя проучване какво ще е времето в град Симитли на 1-ви юни през 2030 няма да го върна. До колкото ми е известно Елон Мъск скоро ще стане най големият производител на литево-йонни батерий за автомобили в света и дори той признава, че неможе точно да се изчисли цената особено за толкова дълъг период. Нека някой ме поправи ако греша, но моето разбиране е, че цената на този вид батерий ще падне най вече заради съкращаването на разходите за производство, защото капацитета на литево-йонните батерий е почти изчерпан и няма как да се завиши ефиктивността им драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
4 лв. разход има 7 местна Тесла. По-малка кола, зареждана на нощна тарифа ще има поне 5 пъти по-икономичен разход от бензинова. Цената на електроенергията няма да скочи, по простата причина, че при правилна стратегия за ценообразуване, електромобилите ще могат да балансират електроенергийната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
vzhekoff
преди 6 години
Да не забравяме, че при увеличаване на броя на ел. автомобили, цената на ел. енергия ще расте по две причини:1. Ще расте самата цена на енергията2. Ще се изискват колосални инвестиции в електропреносна мрежаВ крайна сметка ще се стигне до там, че цената за БГ ще скочи поне 3 пъти - ние и сега сме около 2 пъти под немското ниво. В резултат 100км пробег ще струват поне 12 лв., горе-долу колкото и за класическите горива.Ако батерията е 1/2 от цената, а една ел. кола е към 40'000 евра (условно), то батерията е 20'000 евра. Ако тя се амортизира за 100'000 км. (а вероятно много по-бързо), то добавяме и още 20 евра на 100 км. Дали си струва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
За съжаление цената не се променя толкова бързо, а идеята със спестената гориво е силно преувеличена, примерно модел с е консумира 20квтч за 100 км, което е към 4 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
ivanrog
преди 6 години
Според мен, в обозримо бъдеще, електромобилите могат да бъдат само градски коли, но ще трябва и един автомобил за пътуване и това не е заради цената, а заради дългото време за зареждане. Може би, ако се върнем към миналото и станциите не са за зареждане, а за смяна на батериите, както са сменяли конете едно време, може да има по-голям успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Когато дойде време да сменяш батерия - примерно след 5 години, цената и вече ще е доста по-ниска. А до това време вече ще си избил цената от икономия на гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още