IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп

Америка се включи към външната политика на Саудитска Арабия, което ще я въвлече в безкрайни религиозни борби, пише The Washinton Post

15:49 | 26.05.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бомбеният атентат в Манчестър тази седмица беше поредното ужасно напомняне, че заплахата от радикалния ислямски тероризъм се запазва. А обиколката на президента Тръмп из Близкия изток наново илюстрира как страната, която е основен разпространител на този тероризъм - Саудитска Арабия, - съумява да избегне и отклони всякаква отговорност за това. Фактически Тръмп даде на Саудитска Арабия безплатен пропуск и свобода на действие в региона, пише Фарид Закария за The Washinton Post.

Тези факти са всеизвестни. От пет десетилетия Саудитска Арабия разпространява своята тесногръда, пуританска и нетолерантна версия на исляма, която по начало не се практикува почти никъде другаде в мюсюлманския свят. Осама бин Ладен беше саудитец, каквито бяха и 15 от 19 терористи от 11 септември.

Знаем също (от изтекли имейли на бившия държавен секретар Хилари Клинтън), че през последните години саудитското правителство и Катар са оказвали "тайна финансова и логистична подкрепа на ["Ислямска държава"] и други радикални сунитски групи в региона".

Саудитците са втори по численост сред чуждестранните бойци на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и по някои сметки са най-много на брой в терористичните операции на групировката в Ирак. Кралството е в мълчалив съюз с Ал Каида в Йемен.

ИДИЛ черпи своите вярвания от уахабитската версия на исляма в Саудитска Арабия. А бившият имам на Голямата джамия в кралството каза миналата година, че ИДИЛ "използва нашите собствени принципи, които могат да бъдат намерени в нашите книги [. . .]. Ние следваме същите разсъждения, но ги прилагаме по изтънчен начин". Докато ИДИЛ стане в състояние да напише свои учебници за своите училища, тя е приела саудитския дневен ред за свой.

Сега саудитските пари се трансформират в европейски ислям. Изтекли доклади на германското разузнаване показват, че тези дарения, които са "тясно свързани с правителствени служби" на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, финансират джамии, училища и имами, за да разпространяват из Германия фундаменталистката и нетолерантна версии на исляма.

Карлота Гал от The New York Times описва процеси в Косово, вследствие на които 500-годишната традиция на умерен ислям бива разрушавана. "Обучени в Саудитска Арабия имами пропагандират от своите бази догмите на уахабизма: върховенство на шериата и също идеите за насилствения джихад и такфиризма, който приканва да бъда убивани като еретици мюсюлманите, които не следват тази интерпретация на исляма... Благотворителната подкрепа често е съпътствана от условия. На семействата се раздават стипендии, при условие че ходят на проповедите в джамията, а жените и момичетата са забулени".

Правителството на Саудитска Арабия е започнало да забавя голяма част от своите най-скандални практики. Сега то се ръководи, de facto, от втория престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който изглежда изненадващо прагматичен и наподобява визионерския лидер на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Засега обаче реформите в Саудитска Арабия се изразяват предимно в подобряване на икономическата политика, а не във възпиране на могъщия религиозен елит.

Речта на Тръмп за исляма беше нюансирана и съдържаше съчувствие към мюсюлманските жертви на джихадисткия тероризъм (които според едно изчисление са 95 на сто от общия брой на жертвите). Той сякаш целеше право в десятката на този проблем, когато каза: "Няма съмнение, че смазването на тази заплаха ще бъде пълноценно, ако не се се споменат правителствата, които предоставят на терористите... убежище, финансова помощ и социален статус, необходим за вербуване".

Тръмп обаче говореше не за своя домакин Саудитска Арабия, а всъщност за Иран. Ясно е, че сега Иран е дестабилизираща сила в Близкия изток и подкрепя някои много лоши играчи. Извънредно неточно е обаче той да бъде определян като източник на джихадистки терор.

Според анализи на "Глобалната база данни за тероризма" от Лейф Венар от "Кингс колидж" в Лондон над 94 на сто от смъртните случаи вследствие на ислямски тероризъм от 2001 г. са извършени от ИДИЛ, Ал Каида и други сунитски джихадисти. Иран се бори с тези групи, а не ги поддържа. Почти всяка терористична атака на Запад има някаква връзка със Саудитска Арабия. Фактически нито една не е била свързана с Иран.

Тръмп възприе саудитската позиция за тероризма, която отклонява всякаква вина от кралството и я пренасочва към Иран. Саудитците заляха неопитните преговарящи на Тръмп с прояви на почит, оръжейни сделки и дарения за фонд към Световната банка, иницииран от Иванка Тръмп.

През 2016 г. кандидатът за президент Тръмп написа във Facebook: „Саудитска Арабия и много от страните, дали големи суми пари на Фондация "Клинтън", държат жените като робини и убиват гейовете. Хилари трябва да върне всичките пари от тези страни!“.

Накратко казано, саудитците изиграха Тръмп.

Сега Съединените щати се включиха към външната политика на Саудитска Арабия - неспирни битки срещу шиитите и техните съюзници из целия Близък изток. Това ще въвлече Вашингтон в безкрайни религиозни борби, ще засили регионалната нестабилност и ще усложни връзките с държави като Ирак, които имат добри отношения с двете страни.

Най-важното обаче е, че няма да направи нищо за справяне с пряката и текуща заплаха за американците - джихадисткия тероризъм. Аз си мислех, че външната политика на Тръмп цели да постави на първо място Америка, а не Саудитска Арабия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 6 години
И само една хипотеза - Как би изглеждала Европа ако се появи германския Тръмп ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 6 години
Пропусна Северна Корея- под претекст че всички негови съюзници са много заплашени от едвам летящите им ракети натъпка Китайската граница с разузнавателна техника , ПВО и две самолетоносочни групи и прати в джаза мераците на чайниците за доминация в региона . Китайците и Руснаците реват а Тръм им вика - а не това не е срещу вас , ние се пазим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Обясни точно за един час на целата пасмина напудрени евролемури, дет се беха събрали като за сватба, че НАТО е САЩ, той е президент на САЩ и е шеф на сички, а сека жаба требва да си знае гьола и да плаща наем за него... И те така... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Еми глей сега каква е ситуацията при връщането му в Америка след една седмица: целият сунитски свят е зад него, Израел е зад него - това много променя нещата в Близкия изток, защото църният гибон и либерастката клика около него пратиха и Натаняху, и Ердоган да бият чела пред Путин, а сигурно помниш и ланските заходи на саудитци и катарци там и некви уж неофициални разговори за сделки с руско оръжие. Политиката на безполовите прати в джаза най-верните съюзници на Янкия в БИ и Путин започна да си прави каквото си иска! Сега на Тръмп му остава да хвърли на Ердоган некой кокал и Путин съвсем ше го оплеска в Сирия. С Иран без Турция, с по-агресивен и уверен Израел и развързани *** СА и Катар положението драматично се променя там. Прехвърли цялата икономическа грижа за Украйна на Европа, без да отстъпва на Путин и мунта от политическата преса. Надупи тумбата разпасани европейски соц меки китки да си плащат за лукса да надуват мускули и бузи пред Путин. И това за седмица малко ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 6 години
Абе , личи си че Кисинджър е отново в играта , разбира му дъртия евреин - спор да няма . Това със Северна Корея беше брилянтен ход в стария стил на евреина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Само го виж как прегази некъв повервал си евроатлантик като куцо пиле домат:https://m.youtube.com/watch?v=UaIfjHNCeQQНаправо го чувам как казва: "чупка бре, въшко, я с тая ш^унда - друм некъде назад из мъглата...!" хихи... Не е приятно за евроатлантическото око, но е факт, че такива направиха Америка това, което беше до Берлинската стена, преди да я налазят меките ... Btw, Тръмп за една седмица е на път да нанесе първия сериозен и мноо болезнен удар по Путин и да се върне във Вашингтон като Цезар . Ама това едва ли ше го отбележи некой от соросопедаллибералната троцкистка гмеж, налазила западните територии и медии... Ако е верно това, което си мисля, скоро на руснаците ще им направят предложение, на която няма да могат да откажат... Не е казано, че тя ще е унищожителна за тях, защото това не прави никой умен търговец - да унищожи източника на своето богатство, както се опитаха изкуфелите педруги на Бжежински и Сорос, но на Путин ще му се стесни полето за маневри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 6 години
"Статията не е точна. СА не изигра Тръмп, а си плати. САЩ прибраха парите. Тва не е измама а сделка!"....Ам , кво праим с ценностите ?? Нали зарад едните ценности избихме стотици хиляди из Ирак, Либия, Сирия и ... Югославия , нали заради тез пусти ценности, бастисахме Садам, Кадафито и Слобо ? Ако си прав за това уточнение, което внасяш. ще излезе, че и с ценностите може да се правят сделки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
donislav.belev@gmail
преди 6 години
Статията не е точна. СА не изигра Тръмп, а си плати. САЩ прибраха парите. Тва не е измама а сделка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 6 години
п.п. не мога да не ти призная че ти го прогнозира много точно - американец с дебел портфейл и пура е устата . Класика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 6 години
Не знам в главите на кого се роди идиотскатa идея че Тръмп ще е някакъв революционер . За сега политиката му се характеризира само с изречението - да разкараме всичко което надроби черния . Експеримента - черен президент на САЩ ще се отчете като неуспешен и всички ще бъдат изненадани от старата Америка - арогантна , силово налагаща интересите си и готова да сключи сделка със всеки който е готов да я следва . Полюциите за евроатлантически ценности ще отекат в канала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още