IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалните политики на Тръмп ще доведат до ограничен растеж в САЩ

Според председателя на Фед за Сан Франциско големите намаления на данъците може да означават по-сериозен растеж за разлика от икономиите върху бюджета

20:31 | 26.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че прекарва все повече време в осмисляне на това как фискалните политики при президента Доналд Тръмп може да повлияят на икономиката и засега вижда малкo краткосрочни ползи в дългосрочен план.

През следващите няколко месеца, казва Уилямс пред Ройтерс, фискалната политика няма да има голямо значение за паричната политика. На фона на безработицата в САЩ на ниво от 4,4% и създаването на работни места почти два пъти по-бързо от нужното за осигуряване на позиции за нови участници в работната сила, икономика се „затопля“, допълва той.

Най-добрият начин да се поддържа инерцията на икономиката, казва той, е тя да се забави малко, постепенно повишавайки лихвените проценти.

Тъй като инфлацията остава под целта на Фед от 2% обаче, и напоследък се забавя, няма натиск да се направят повече от две нови повишения на лихвените проценти тази година, заяви Уилямс.

Фед повиши основния си лихвен процент през март за трети път от Голямата рецесия. Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че сегашният диапазон от 0,75% до 1,00% все още оказва благоприятен натиск върху икономиката.

По-големият въпрос, казва Уилямс, е свързан с фискалната политика.

„Имах известна надежда или очаквания, че някои от фискалните или другите федерални политики ще станат по-ясни. Това не се случва“, пояснява той.

Макар че все още очаква „ някакви скромни фискални стимули“ през 2018 и 2019 г., големите намаления на данъците може да означават по-сериозен растеж, а икономиите върху разходите от своя страна да го забавят, каза Уилямс.

По-бързият растеж заради повече стимули вероятно ще доведе до по-бързо увеличение на лихвените проценти, а по-бавният растеж – до по-малко повишения. Централните банкери в момента смятат, че ще трябва да увеличат лихвените проценти по три пъти през 2018 и 2019 г.

„От гледна точка на паричната политика сме позиционирани добре, без значение какво всъщност ще се случи“, казва той. Сега е моментът да се премислят тези различни фискални сценарии, допълва той.

По-рано тази седмица Тръмп предложи федерален бюджет, който иска от законодателите да намалят държавните разходи с 3,6 трлн. долара през следващото десетилетие. Макар че е малко вероятно предложението да бъде прието от Конгреса, то очертава балансиран бюджет, стига икономическият растеж да се повишава устойчиво до 3%.

„Не мисля, че такова нещо се случва, защото променяш определени данъчни ставки или определени политики“, казва той по отношение на устойчивия растеж от 3%. За да се постигне това ниво над сегашния растеж от 1,5-1,75%, който според него за момента е устойчив, е нужен огромен скок в растежа на производителността. „Не смятам, че това изобщо е възможно“.

Уилямс казва още, че очаква слаб дългосрочен ръст в резултат на предложените от Тръмп политики. „Но когато човек разглежда определени регулации, е трудно да видиш дали определени регулации или данъчни ставки фундаментално променят дългосрочния растеж на икономиката“.

По отношение на баланса на Фед от 4,5 трлн. долара, който централните банкери заявиха, че ще започнат да намаляват по-късно тази година, Уилямс заяви, че детайлите все още не са решени, но обеща проект за това „през следващите месеци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Тези хора продължават с опитите си да ни убедят, че знаят какво движи икономиката, че я управляват и могат да предизвикат икономически подем. И стават все по-жалки в желанието си да ни покажат, че нещата са под някакъв контрол. Или по точно - под техен контрол. На политици, централни банкери и прочие. Че то ако можехте да управлявате тези процеси защо не вземете да вдигнете икономическият ръст в Щатите колкото този, който е в Китай. Ей така - за една година. Просто експериментално, колкото да ни убедите, че можете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още