IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле: Липсата на споразумение за Гърция е голям провал

Еврогрупата ще е подложена на натиск преди следващата си среща, защото Гърция се нуждае от пари, за да покрие стари задължения

21:47 | 26.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и кредиторите не успяха да постигнат споразумение по прегледа на спасителната програма в началото на седмицата. Това е определено като "голям провал" от финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, става ясно от стенограма от заседанието, публикувана от гръцкото издание Euro2Day.

По време на срещата на Еврогрупата всички са признали усилията, които полага Гърция да изпълни исканията на кредиторите, но разговорите буксуват около участието на Международния валутен фонд (МВФ) в програмата.

От институцията настояват за облекчаване на дълга, за да останат сред кредиторите, а Германия, която е един от основните кредитори на южната ни съседка, не е съгласна с такъв компромис. На срещата е имало предложение МВФ да остане в програмата, но без да я финансира, което е определено като "интересна идея" от представителя на институцията Пол Томсън.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обаче отхвърля това предложение след консултации с премиера Алексис Ципрас и други експерти в родната му страна. "Ако приемем това може да има голяма политическа криза и ни трябва време да помислим", казва той пред своите колеги.

Източници на Politico са потвърдили автентичността на изтеклата стенограма. Те коментират, че предложението, което Атина е отхвърлило, би премахнало напрежението в Германия във връзка с участието на МВФ в програмата. Гръцкият финансов министър обаче е искал да получи повече яснота относно очакваните мерки за облекчаване на дълговете на страната му.

Липсата на споразумение поставя под натиск финансовите министри на еврозоната за следващото им заседание, насрочено на 15 юни. От тяхното решение ще зависи дали Гърция ще получи нов транш, необходим й да погаси стари задължения, падежиращи през юли. Сумата е в размер на 7,4 млрд. евро, с които Атина не разполага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Ако не се разберат остава им едно решение,да напуснат еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
emonik
преди 6 години
Стоянчо , мойто момче и на мен това ми е мисълта , който се е загрижил за кърлежите да им дава , а не да иска да сме солидарни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Гръцкия дълг е стриган, разсрочван и орязван от към лихви. И след всеки такъв каламбур гърците заявяват че е неустойчив и трябва да се намали още, защото трябвало да получават големи пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
emonik
преди 6 години
Шойбле като е толкова загрижен да предложи Германия да отпусне седем милиарда на Гърция и да се приключва . Всички ще се успокоят и ще настане мир и спокойствие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Оставете ги да мрът тез тумори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Гърция още дълго ще се нуждае от свежи пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още