IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание

20:43 | 26.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от Г-7 подписаха днес декларация за борба с тероризма, съобщиха осведомителните агенции. 
Италия, която е председател на Г-7, публикува видеоматериал на лидерите, които подписват текста, който още не е публикуван.

Британският премиер Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората. 

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на "Ислямска държава". Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани. В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта британският премиер.

С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет "показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма", заяви италианският премиер Паоло Джентилони. Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души. 

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите. "Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели", се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7. 

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още отказва да подкрепи Парижкото споразумение за климата от 2015 г.", подчерта Джентилони. "Постигнато е обаче съгласие по други теми, включително Сирия, Либия и борбата с тероризма", добави той. "Остава един отворен въпрос и това е позицията на САЩ по Парижкото споразумение за климата. Всички останали (лидери) потвърдиха пълното си съгласие със споразумението", подчерта италианският премиер. "Сигурни сме, че след размисъл и САЩ ще искат да се ангажират с него", добави той.

Според Джентилони има напредък по въпросите на външната търговия, но все още не е постигнато съгласие по формулировките на финалното комюнике на срещата. По-рано Тръмп защити протекционистки дневен ред, който притесни партньорите му от Г-7.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
тия са еббаси странните птици, стоят там терористите и подписват за "борба с тероризма" ... искат да кажат, че подписват да трепят както до сега бедните и слабите, а опонентите им са "терористите номер едно" сиреч Русия, Китай и Иран щот не искат да ги командорят повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още