IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателни промени ще ограничават височината на сградите в София

Общината планира разширяване на пешеходните зони в града

09:39 | 28.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Столична община</em></p>

Снимка: Столична община

Готвят се законодателни промени, които да ограничат като цяло височината на сградите в София, съобщи в ефира на БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче допълни, че високи сгради могат да бъдат изграждани в определени зони.

Инвестиционният климат в столицата е добър и градът се развива, но не трябва да се строи безконтролно, категорична е тя. За нея в историческия център на София високите сгради нямат място, но около Централна гара, или по "Цариградско шосе" може да се строят небостъргачи и така няма да бъде спряна инвестиционната активност.

По повод проекта за строеж на 44-етажна сграда по бул. "България" Фандъкова обясни, че след съдебно решение, позволяващо строителството, Общината вече няма много възможности за реакция - или строителството ще трябва да бъде разрешено, или Столичната община да плати обезщетение на инвеститора.

Състоянието на въздуха на София се подобрява в последните години, като един от факторите е метрото, което спестява значително количество на опасните вещества - 70 хил. тона годишно. С третата линия ще бъдат спестени още 11 хил. тона годишно, отчете още кметът.

Проблем обаче остават фините прахови частици, каза тя и допълни, че мерките за този проблем са и на национално ниво.

Столичната община работи активно по своята инвестиционна програма, потвърди още кметът. Тя посочи, че предстои реализацията на 10 ключови проекта по разширяване и модернизиране на булевардите в града. До седмици ще бъдат премахнати част от ограниченията по пътната мрежа, свързани със строителството на метрото.

Общината има план да превърне ул. "Граф Игнатиев" в центъра на София в изцяло пешеходна зона и проектът за това е готов. Така ще бъдат разширени пешеходните зони в града. 

От 1 юни трябва да започне ремонтът и по друг емблематичен за града булевард - "Дондуков". Плановете са да бъде направена смесена настилка - павета по трамвайното трасе и асфалт в активната за движение лента, както и изграждането на велоалея. Изчаква се обаче оценката на Министерството на културата на този план.

Столичната община няма средства за подмяна на настилката на бул. "България" - едно от трасетата, които активно ще бъде използвани при председателството на страната на ЕС. Ако финансовият министър одобри разходите, този ремонт ще бъде извършен, отчете още Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
Неустойките за 44-етажната сграда да ги платят тези, които са разрешили строителството, а не ние (общината)! Трябва тотална забрана за строителство в огромна част от града. Зелено петно не остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още