IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа видя двете лица на Доналд Тръмп

Европейските лидери останаха със смесени чувства след първата официална визита на американския президент на Стария континент

08:08 | 29.05.17 г. 4
<p>
	Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на срещата на НАТО в Брюксел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на срещата на НАТО в Брюксел. Снимка: Архив Ройтерс

Първата визита на американския президент Доналд Тръмп в чужбина предизвика нееднозначни коментари. Неговата обиколка започна от Саудитска Арабия, където подписа договори за милиарди, премина през Израел със заявката, че ще работи за решаването на дългогодишния спор с Палестина, и финишира в Европа, където партньорите на САЩ можаха да видят неговите две лица.

На срещата на върха на НАТО Тръмп се показа като не особено възпитан, изблъсквайки премиера на Черна гора, за да застане най-отпред при протоколната снимка на лидерите, след това "нападна" своите партньори и ги призова да увеличат разходите си за отбрана, каквито са изискванията в Алианса, пише Ройтерс.

Само няколко дни по-късно, на срещата на Г7 в Сицилия, американският президент не спести усмивките си пред камерите, но много внимателно следеше дебатите за търговските отношения и климатичните промени.

Сега европейците са със смесени чувства от неговата визита, допълва агенцията. Доналд Тръмп прояви достатъчно търпение, за да изслуша техните аргументи на срещата на най-развитите държави в световен мащаб, и макар че до общо решение по много въпроси не беше достигнато, разговорите преминаха много по-добре от очакваното.

Американският президент например беше по-благосклонен по време на разговорите по отношение на ограниченията пред световната търговия и не настоя за премахването на санкциите срещу Русия, каквито опасения имаше. Той поиска още малко време да помисли за позициите си относно Парижкото споразумение за опазването на климата.

На фона на това обаче представянето на Тръмп в Брюксел на срещата на НАТО беше определена като "истинско бедствие" от много европейски лидери. Той скастри своите партньори за средствата, които отделят за отбрана, и посочи, че много държави дължат "огромни суми" в последните години, макар че членските вноски не са задължителни.

По-тревожното обаче е, че американският президент не заяви ангажиментите на САЩ към общата отбрана (чл. 5 от доктрината на НАТО), каквито бяха предварителните заявки на Белия дом. Тръмп не спомена и Русия, която мнозина определят като основание за съществуването на Северноатлантическия пакт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Незнам Европа какво са видяли в лицето на Тръмп, но по същество той е прав. Последните 20 години на всички все американците са им виновни.Който иска мир, се готви за война. Това е стара римска поговорка.Не е справедливо европейските лидери да се правят на хуманни и да се крият зад гърба на САЩ. Следва да седната на масата и най-накрая да се разберат. Имат два варианта : 1.Обща армия, т.е евроармията (за която се говорише през 90-те години), насочена срещу САЩ и Русия.2. Укрепени национални армии, по стандарт до 1990 г. Да сигурността струва пари, но това е светът : всеки иска да живеее за чужда сметка.Евтин газ за Европа от Катар няма да пристигне, защото европейските лидери най-много се боят от леене на кръв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Що за "пързалки" или някой са "късогледи". 1. военният бюджет на САЩ е 1.5 пъти по-голям от същият на всички останали държави; 2.Доктрината за възпиране е между САЩ и Русия, а останалите само плащат; 3. Населението по блокове е: Европа 800 млн, САЩ 350 млн. , а Русия 150 млн, или 1 милиард *** хранят 350 милиона търтей; 4. НАТО пази членовете си /в България вече има 2 бази/и е смешно да се говори и мисли за военно противопоставяне на Турция;....1000. Българската армия за последните 150 години няма загубена битка, а България няма спечелена война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 6 години
МНОГО СА ПРОТИВ ТОВА СТАНОВИЩЕ, НО НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДНО АРГУМЕНТИРАНО МНЕНИЕ, КОЕТО ДА Е КОНТРАПУНКТ НА ИЗКАЗАНОТО ОТ МЕН.Какво е НАТО без САЩ??ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!Какво сме ние и нашата АРМИЯ и можем ли да се противопоставим на имперските амбиции на ЕРДОГАН и ТУРЦИЯ?САМО ОДРИНСКИЯ КОРПУС ЩЕ НИ ПРЕГАЗИ ЗА ЕДНА ВЕЧЕР.Кой ще ги спре - САЩ ли на които изобщо не им пука за нас, или баба Меркел с нейната колонизирана от американците държава?От изказването на Путин стана ясно, че има МАКЕДОНИЯ , но няма БЪЛГАРИЯ. Ясен знак за това какво е отношението му към нас.Като капак на всичко ние влезнаме в СИРИЙСКАТА КАША заставайки на страната на КЮРДИТЕ, които са трън в петата на ТУРЦИЯ. НЕ МОГА ДА МИСЛЯ КАКЪВ ЩЕ Е РАЗГОВОРА НА БОРИСОВ С ЙЪЛДАРЪМ НА 13 ЮНИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 22
крас
преди 6 години
ВЕЧЕ НЯМА НАТО!!ТРЪМП "отказа да се ангажира изрично с колективната отбрана на страните членки"!!!!! А НАТО ТОВА Е САЩ!!Другите са някаква забавачница.ИЗКАЗВАНЕТО НА ВОЖДА ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩАСТНАТА ЕВРОПА ДА Я ЯДАТ ***.Не може европейците да искат БЕЗЛАТНА сигурност и това да става за сметка на американския данъкоплатец.САУДИТИТЕ ПЛАТИХА 110 МЛРД. ДОЛАРА ЗА УДОВОЛСТВИЕТО ДА СПАТ СПОКОЙНО, А МЕРКЕЛ И ЕВРОПА СЕ СТИСКАТ.Ние също се ослушваме, а Бинали Йълдъръм привиква Борисов за обяснение за връзките ни с КЮРДИТЕ към които те не питаят особенно добри чувства.Йълдъръм странно ПРЕПОВТАРЯ ИМЕТО на една фигура от далечната ни история свързана с падането ни под турско робство - БАЯЗИД ЙЪЛДАРЪМ.На 13 06 в Анкара ток ще го бие не само бат Бойко , но и нас българите осиротяли откъм качествени господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още