IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започва да прилага спорен закон за опазване на данните

Идеята е да има по-стриктно наблюдение и съхранение на информацията, но част от чуждестранните компании не са съгласни с мерките

13:42 | 29.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай, който се бори с нарастващия кибер тероризъм и хакерски атаки, ще започне да прилага от този четвъртък спорен закон, който налага стриктно наблюдение на данните и съхранение на информацията за фирмите с операции в страната, обяви държавната агенция Xinhua.

Законът, приет през ноември, забранява на доставчиците на онлайн услуги да събират и продават личната информация на потребителите и дава на хората правото да изискат изтриване на данни в случай на обида, предава Ройтерс.

“Тези, които нарушават разпоредбите и правилата за личната информация, ще бъдат изправени пред тежки глоби”, заяви в понеделник китайската информационна агенция без да разяснява повече за самите наказания.

По-рано този месец Ройтерс писа, че международни бизнес групи настояват китайските регулатори да забавят прилагането на закона, посочвайки, че правилата ще засегнат сериозно дейностите им.

Досега в Китай нямаше по-широка рамка за защита на данните.

Въпреки това критиците от чужбина твърдят, че новата регулация заплашва да прогони чуждестранните технологични компании от сектори, които страната смята за “критични”, като освен това включва спорни изисквания за преглеждане на данните и съхраняването им на сървъри в Китай.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
никой не ги пита "критиците от чужбина" защото това не е тяхната територия .... на кой не му изнася да пали мотора, всико вече е копирано .....И на нас не ни изнася Фейсбоклука и Гогала да си праат квот си искат с данните ама го праят и подслушват и следят цял свят тъй, че по една тръба и у лево за "критиците от чужбина" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още