IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон обеща партньорство на Русия по ключови въпроси

Диалогът с Русия е особено важен за решаването на редица международни проблеми, твърди френският държавен глава

21:51 | 29.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с Владимир Путин в Париж днес, обещавайки откровен разговор с лидера на Кремъл след предизборната кампания, в която неговият екип обвини руските медии, че се опитват да се намесят във вота, пише CNBC.

Макрон, който пое поста преди две седмици, заяви, че диалогът с Русия е жизненоважен за решаването на редица международни спорове. Независимо от това отношенията бяха заплетени от недоверието, свързано с факта, че Париж и Москва подкрепиха противоположни страни в сирийската гражданска война и по повод конфликта в Украйна.

Веднага след разговорите със западните си колеги на срещата на НАТО в Брюксел и тази на Г7 в Сицилия Макрон приветства руския държавен глава във Версайския дворец.

На фона на барoковото великолепие Макрон използва изложбата на руския цар Петър Велики в бившия кралски дворец, за да се опита да овладее френско-руските отношения.

39-годишният френски лидер и Путин размениха сърдечно, делово ръкостискане и усмивки, когато последният слезе от лимузината си, за да бъде посрещнат на червения килим, докато Макрон го поздрави с добре дошъл на родния си език.



Веднага след това двамата мъже влязоха в двореца, за да започнат разговорите си.

“Необходимо е да говорим с Русия, защото има редица международни въпроси, които не могат да бъдат решени без диалог с нея”, обясни Макрон пред репортери в края на срещата а Г7 в събота, където западните лидери се съгласиха да обмислят нови мерки срещу Москва, ако ситуацията в Украйна не се подобри.

“Ще бъда изискващ в моите разговори с Русия”, допълни Макрон.

Отношенията между Париж и Москва бяха доста обтегнати по време на управлението на предишния президент Фрнасоа Оланд. 64-годишният Путин отмени последната си визита през октомври, след като Оланд обвини Русия във военни престъпления в Сирия и отказа да го приеме официално.

След това, по време на френската предизборна кампания, лагерът на Макрон обвини руските хакери за опити за дезинформиране на електората, като в даден момент дори отказа акредитация на руските държавни медии Sputnik и RT, които според него разпространяват руска пропаганда и фалшиви новини.

Два дни преди изборите на 7 май, екипът на Макрон каза, че хиляди хакнати имейли, свързани с кампанията му, са пуснати в онлайн пространството, а анализатор заяви, че ходът може да е извършен от група, свързана с руското военно разузнаване. Москва и RT отрекоха обвиненията в намеса в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
MZ/X
преди 6 години
Стенограма на откровенния разговор:Макрон: - Руските хакери какви точно компромати откриха за мен?Путин: - Компромат1, компромат2, компромат3!Макрон: - О ла ла, явно ще трябва да има много дълбоко сътрудничество с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Dimat
преди 6 години
Абе,джорналя,вие невменяеми ли сте?Едно до друго сте публикували две заглавия:Едното,на настоящата ви публикация,а другото: "Макрон заяви: нищо не може да бъде преодоляно през диалог с Москва"!Че какво "партньорство" може да има без диалог?Това да не ви е Винету,дето "диалогът" му се свежда до мълчаливо поемане заповедите на шефовете?!Абе вие,четете ли си въобще написаното,или копи-пействате със затворени очи?...Или със затворен разсъдък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още