IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Цените на имотите вървят нагоре и не се очаква спад

Лихвите по кредитите са един от двигателите на пазара

08:44 | 31.05.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на имотите вървят нагоре, макар и по-бавно от миналата година, като скоро не се очаква сериозен спад. Това каза пред Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти "Адрес".

Интересът се движи от понижените лихви по кредитите, много ниските лихви по депозитите и ръста на заплатите, които по думите му минаха 1000 лева. Според него при покупка на имот и отдаването му под наем може да се постигне доход от 4 – 5%.

„Повече хора имат повече пари, нормално българите инвестират в имоти“, каза Богданов. Той посочи, че особено високи са цените в южните столични квартали, където цените са около  1500 – 3000 евро за квадратен метър.

Той допълни, че се очаква и проблемът с чистотата на въздуха в отделните квартали да дава отражение при търсенето, което е световна тенденция. 

„Примерно във всеки район се търси имот близо до парк“, каза той.

Много е повърхностно да кажем, че въздухът е по-мръсен например в „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“,  а пък в „Божурище“ не е, допълни той. Велков коментира още, че не е най-полезното нещо да се генерализира „най-скъп квартал“, „най-мръсен квартал“.

Застрояването на редица квартали и промяната в генералните климатични обстоятелства около града променят ситуацията, смята зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

„Купувачите станаха много по-информирани. Хубаво е, че хората обръщат много по-голямо внимание на дългосрочния ефект от избора си, докато преди години избираха по финансови параметри“, обясни той.

Велков допълни, че София изостава „катастрофално“ от други столици по опазване на най-ценните знакови сгради.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Стига глупости. Тепърва в следващите години децата масово ще започнат да бягат в чужбина. Сега все пак повечето остават у нас. Набори като 97ми и 98ми са наполовина на техните баби и дядовци. Всяко дате ще получи наследство, което няма да му трябва даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Видно от сайта на НСИ същевременно от 2016 г. София е била 1 264 064, а ето какво са предсказвали брокерите: "Още до 2015 г. населението на област София-град ще се увеличи с 9% до 1,41 млн. души спрямо 1,29 млн. души към 1 февруари 2011 г., когато беше последното преброяване." - това е написано в http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nsi-naselenieto-na-bylgariia-shte-namalee-s-2-mln-dushi-do-2060-g-129145/Тоест градът НЕ само, че не се е увеличл от 1,29 на 1,41, а е намалял на 1,26, което е не само липса на ФУНДАМЕНТ на пазара, но превръща брокерите в отявлени лъжци.А, за лихвите - от догодина започват да се вдигат (по всички телевизии го даваха) и тогава на купилите с кредит жална им майка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Много точно казано, че няма ФУНДАМЕНТ, заради намаляващата София, но забравяте още един много важен фактор - ПРЕДЛАГАНЕТО:- броя на сградите в строеж се покачва от 1 115 000 кв.м. за 2015 г. на 3 719 653 кв.м., което е с 370% ръст. Ето и сайта на регистъра за ново строителство: http://***.bcc.bg Коментирйте тези факти, подкрепени с реални доказателства, а не с глупостите в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
ejko
преди 6 години
...само софиянци още си въобразяват, че градът им растял с по 50 хил. на година, и - видиш ли - надхвърлял 2 мил.! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
ejko
преди 6 години
само едно уточнение: посочените от теб точки са не просто стратегически причини да не купиш... те показват пълна липса на ФУНДАМЕНТ на имотния ни пазар; трябва да си напълно сляп, за да не го видиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Не виждам стратегическа причина за подобно твърдение.1. Намаляващ брой население.2. Два пъти по-бързо намаляващ брой платежоспособно население.3. Много голям брой възрастни, със собствено жилище без наследници или с наследници, трайно живеещи в чужбина без интереси в България.Ако имате пари и си закупите 2,3 или както тук писа един 8 апартамента, то те не са инвестиция, ако стоят празни, а разход. Ще са инвестиция, ако ги отдавате под наем, но в случая се обърнете към т.1 и 2.Аз съм доволен, че се освободихме от имоти в провинцията, вкл къща паметник на културата, които ми гълтаха огромни средства за ремонт и поддръжка. То парите са си пари, печелят се, но времето което изгубих за тях няма кой да ми го върне.Животът е живот за да се живее, но ако смисълът според експерта е вместо това да трупаш апартаменти, които няма да ползваш си е негов избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Гладна кокошка просо сънува :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 1
Big Stan
преди 6 години
Агенцията по вписванията не била достоверен източник на това какво се било случило....убавец ! Доходите вече минали 1000 лв. видиш ли и хората ще купуват имоти с тоз грандиозен доход. Пич с 1000 лв. само храна и дрехи не мое си купиш. Семейство кога, а ... Малко Ви остана още .... ше пада смях пак. Ама съм притеснен за тоя шишкавичкия ква ли друга професия мое работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
Big Stan
преди 6 години
На тия двамата Иксперти като им видя само олигофренските физиономии, не бих взел и съвет за покупка на краставици от тях. 1500- 3000 евро минали цените. Ама вие верно ли...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
Black and white cat-
преди 6 години
дежа вю 2007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още