IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Цените на имотите вървят нагоре и не се очаква спад

Лихвите по кредитите са един от двигателите на пазара

08:44 | 31.05.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на имотите вървят нагоре, макар и по-бавно от миналата година, като скоро не се очаква сериозен спад. Това каза пред Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти "Адрес".

Интересът се движи от понижените лихви по кредитите, много ниските лихви по депозитите и ръста на заплатите, които по думите му минаха 1000 лева. Според него при покупка на имот и отдаването му под наем може да се постигне доход от 4 – 5%.

„Повече хора имат повече пари, нормално българите инвестират в имоти“, каза Богданов. Той посочи, че особено високи са цените в южните столични квартали, където цените са около  1500 – 3000 евро за квадратен метър.

Той допълни, че се очаква и проблемът с чистотата на въздуха в отделните квартали да дава отражение при търсенето, което е световна тенденция. 

„Примерно във всеки район се търси имот близо до парк“, каза той.

Много е повърхностно да кажем, че въздухът е по-мръсен например в „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“,  а пък в „Божурище“ не е, допълни той. Велков коментира още, че не е най-полезното нещо да се генерализира „най-скъп квартал“, „най-мръсен квартал“.

Застрояването на редица квартали и промяната в генералните климатични обстоятелства около града променят ситуацията, смята зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

„Купувачите станаха много по-информирани. Хубаво е, че хората обръщат много по-голямо внимание на дългосрочния ефект от избора си, докато преди години избираха по финансови параметри“, обясни той.

Велков допълни, че София изостава „катастрофално“ от други столици по опазване на най-ценните знакови сгради.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
...индиански квартал..."спокойно " и "нелош" са брокерски жаргон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
В София може и да има ръст на цените (и някакво търсене) все пак там заплатите са поне х2 спрямо бедните градове. Но ако говорим за търсене и цени нека погледнем градове като Видин, Силистра, Сливен и тн... където спокойно в нелош квартал може да купите апартамент за 20-30 000лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още