IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против присъединяването на България към еврозоната

След предложението на Московиси експерти спорят дали за страната е полезно да приеме единната валута

10:12 | 01.06.17 г. 21
За и против присъединяването на България към еврозоната

Валутният съвет, в който работим, е една ограничена парична политика. Тя крие сериозни рискове, пред които си затваряме очите. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Емил Хърсев в коментар за вчерашното предложение на комисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси за бъдещето на еврозоната.

Основният риск в момента според Хърсев е липсата на кредитор от последна инстанция, което прави банковата система нестабилна и според него съществува риск да изпаднем в неликвидност.

Ефектите от влизането на България в еврозоната ще са негативни, заяви Виктор Папазов, изпълнителен директор на Българската фондова борса при създаването й. Той смята, че вчерашното предложение е по-скоро политическо.

Емил Хърсев не се съгласи и коментира, че България изпълнява критериите.

Папазов заяви, че влизането на Гърция и Италия в еврозоната се е отразило негативно на икономиките им. За Гърция той каза: „Набълбукаха я с кредити...и сега им режат живо месо – продайте си банките, пристанищата и островите“.

Хърсев отговори, че вземането на кредити не е нещо лошо, проблемът е, ако парите се използват за проекти, които не са печеливши.

Той вижда във вчерашното предложение „полъх на здрав разум“ след идеята за Европа на много скорости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 4
BogKa
преди 6 години
Къде сравняваш България (6 милиона) с Германия (80 милиона) . Да не пребиваваш постоянно в Германия да даваш оценка колко и каква е корупцията и икономиката ???Или си запознат със Законоваза система в Германия ?А за САЩ тия (300 милиона) пък въобще .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Щети или инвестиции :-) Въпрос на гледна точка.От Парижкото споразумение има ЕКО-лобито в Германия, което иска да намали глобалната температура с 2 градуса. Идиотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
По дефиницията ти за корупция кой лично се облагодетелства от споразумението за климата в Париж?? Защо ние се присъединяваме към тази умопомрачителна идиотия ДОБРОВОЛНО, при положение, че това ще ни струва едно 20% от държавния бюджет годишно? Това споразумение нанася щети, които са поне 10 пъти по-големи от всички рушвети взети в страната за 1 година? Кой има интерес от това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 9
Frosty
преди 6 години
Ама разбира се, че ЗА. Ще можем да ползваме евтин ресурс и евтино финансиране. Икономиката ни и потреблението ни ще живнат.Големият проблем е, че онези еврогейци и брюкселски зелки нямат никакво намерение да ни пускат в еврозоната в близките 7-8 години.Не виждам за какво са тия разпалени спорове, след като държавата ни няма дата за присъединяване, и в близките 6-7 няма да има.Докато България е най-корумпираната държава, ония няма да ни пуснат в еврозоната, колкото и да се напъваме, това трябва да ни е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Корупцията е форма на егоизъм, в което няма нищо лошо стига да не се прекалява.Степента на прекаляване зависи от търпението на съответния народ.Нещо повече - корупцията представлява злоупотреба с обществена служба за незаконно лично облагодетелстване. При положение, че липсват присъди за сериозни злоупотреби, но има голямо усещане за корупция, то народа е твърде търпелив. Корупцията е естествен резултат на голямото обществено търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 11
studioaa
преди 6 години
В Германия корупцията е не по-малка като размер и ефект върху икономиката спрямо тази у нас, но не се наблюдават подобни икономически ефекти. В САЩ корупцията също е много сериозна особено на високите етажи. В НРБ корупцията е много по-висока от тази днес, но бедността не е толкова силно изразена. И сега да попитам: Кой ни вкара в споразумението за климата в Париж, кой ни вкара в евопейския съюз и нато? И тия актове корупция ли са или нещо друго??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Разбира се - като за начало трябва да е:- децентрализирано- да използва блокчейн- да използва криптографияи за да може всичко това да е проверимо трябва да е open source.има и още.Нито едно от горните не се изпълнява от OneCoin.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 6 години
добри примери за корупция си дал :):) .... иначе ако трябва да сме сериозни, корупцията е една от основните, ако не и главната причини за всичките ни беди в момента....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Корупцията у нас НЕ Е първопричина за бедността и никога не е била. Ако мислиш, че в икономически развитите страни корупция няма дълбоко се заблуждаваш. Проблемът у нас са взети решения, които подкопават цели сектори на икономиката, увеличават енергийната бедност, създават социално напрежение чрез безнаказаност на определени "привигилировани" групи като ромите например. Тези огромни проблеми не са причинени от корупция очевидно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
По принцип съм За присъединяване към ЕЗ.А за да бъде едно предложение наистина неустоимо то трябва да съдържа изплащане на еднократна компенсация от 6-7 хиляди евро на калпак през всяка от първите 3 години от присъединяването ни към ЕЗ.А независимата валута не е независима, когато мафията и корупцията са на власт в една държава. Независимост има само във високо образованите и морални общества където престъпност и коруция са под 5%. При нас процента е 100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още