IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да наложи регулации върху биткойна

Според гуверньора на централната банка биткойнът е по-скоро дигитален актив, а не виртуална валута

13:07 | 01.06.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия проучва начини да наложи регулации върху биткойна, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина в интервю за CNBC. Въпреки това тя все още се „съмнява“ в ползите на криптовалутата и дори поставя под въпрос дали изобщо трябва да бъде възприемана за виртуална валута.

Според Набиулина биткойнът е дигитален актив, а не валута, и именно така трябва да бъде разглеждан от гледна точка на регулациите.

На въпрос дали Руската централна банка се опитва да регулира биткойна, Набиулина казва, че органът „анализира“ възможността и трябва да „разбере повече за интернационализацията на биткойна и регулаторните ни системи“. Тя добавя, че има „рискове“ по отношение на криптовалутата.

Не смятаме, че биткойнът трябва да се разглежда като виртуална валута. Той е по-скоро дигитален актив с регулации за активи“, казва Набиулина.

Централният банкер не изпада в подробности за това как ще изглеждат конкретните регулации и казва, че не бърза да налага някаква политика.

Биткойнът удари рекордна стойност от 2791 долара, сочат данни на CoinDesk, което представлява 180-процентов ръст на годишна база. На пазара има бичи нагласи, като някои очакват цената да достигне 6000 долара тази година и дори 100 хил. долара до десетилетие.

Предвид нарастващите цени и пазарна капитализация от около 38 млрд. долара правителствата се интересуват все повече от начините да регулират дигиталната валута, особено след като и търговците на дребно навлизат на пазара.

Позицията на Набиулина бележи промяна във възгледите на руските власти, които през годините са се опитвали да забранят биткойна. Ако Русия наложи регулации върху биткойна, това вероятно ще засегне цената му, особено ако повече инвеститори започнат работа с актива.

Шон Уолш, партньор в Redwood City Ventures, която инвестира в компании за биткойн и блокчейн технологии, казва, че налагането на регулации може да повиши цената на криптовалутата и да се отстранят „лошите играчи“, използващи я за незаконна дейност.

Съгласен съм с позицията, че за инвеститорите на дребно и професионалните инвеститори по-голямата регулаторна структура ще бъде много полезна, тъй като увеличава легитимността на цялата мрежа“, казва Уолш за CNBC.

Все още не е ясно накъде иска да се насочи Русия в регулациите. Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев наскоро заяви, че властите се надяват да признаят биткойна и други криптовалути като законен финансов инструмент през 2018 г. в опит да се преборят с прането на пари.

„Държавата трябва да знае във всеки един момент кой седи от двете страни на финансовата верига“, казва Моисеев в интервю за Bloomberg.

“Ако има трансакция, хората, които посредничат, трябва да знаят от кого купуват и на кого продават, както при банковите операции“.

Заместник-председателят на Руската централна банка Олга Скоробогатова наскоро разкри планове за облагане на криптовалутата.

„(Дигиталните валути, които вече циркулират в Русия ще се изправят пред) определени регулации по отношение на данъците, контрола и отчета, като дигитална суровина“, каза тя.

Биткойнът позволява на потребителите да правят плащания и парични трансфери анонимно. Затова може би изглежда, че всяка данъчна политика от страна на властите би била трудна. Според Уолш обаче някои развития в общността на биткойна може да направи тази политика осъществима.

На първо място трансакциите с биткойни стават по-бавни и по-скъпи. Това прави опитите транскациите да се разделят, за да прикрият следите, по-скъпи. Второ, появиха се няколко стартъп компании, които могат да използват алгоритми, за да следят транскациите в блокчейна – публичната счетоводна книга на биткойн активността. Това може да позволи на властите да виждат кой притежава биткойните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
тамагочи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
не тва имах предвид моя мозък служи за други раоти дет са ми нужни, пичкенкойна не е от тях, за фактите спорехме в конетари у темата за тамагочито, фактите ги изложихме и биткойнаджиите млъкнаха, не моа ти поства сичко тука ей влези си прочети си, даже колегата Frostyto постна няква листа с умрели койни, еееми Бог дал Бог взел .... и за проследимост и т.н. ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"нека си копуат после ше го бълбукат"Всички бълбукат рано или късно. За сега биткойнаджиите не са от тях ;-)."тука нещо си се объркал и то жестоко .... :)) не са искали не са цъфнали у вас след 5 мин "Тука ти нещо си се объркАл. Те всъщност бяха вече у нас. Гледаха ококорени с пръст в уста. НО не е това въпроса. Проблем е облагането на биткойн като стока, което ги принуждава да го освобождават от ДДС, от друга страна не могат да го регулират както останалите финансови активи. Стига се до ситуация, в която имаш нерегулиран финансов актив освободен от ДДС. Ако имаш 1 гр. мозък ще разбереш защо му е такава цената ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Не е лесно да го обложат като актив счетоводно, нито е лесно да се проследи ефективно. От там им идва проблема на регулаторите.------------------------------------------------тука нещо си се объркал и то жестоко .... :)) не са искали не са цъфнали у вас след 5 мин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
нека си копуат после ше го бълбукат и те така .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"ми прайлно, че не е пари"Не е лесно да го обложат като актив счетоводно, нито е лесно да се проследи ефективно. От там им идва проблема на регулаторите."ама купуйте бе нема се плашите биткойна ше стане 100 бонбона"Некой купуват, други продават, както навсякъде впрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
я ей тука една бърза справка във Викито колко ги има и всичките 740 лимитирани ..... малей на колко народ са отмъкнали парите не е истина .... ама купуйте бе нема се плашите биткойна ше стане 100 бонбона ..... :))List of cryptocurrencieshttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cryptocurrencies------------------------------------------------------There were more than 710 cryptocurrencies available for trade in online markets as of 11 July 2016 and more than 740 in total[1] but only a few dozen had reached a market capitalization above $10 million above as of early 2017.------------------------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
ми прайлно, че не е пари како са откачили тука и ми философстват с тва тамагочи .... дигитална акция на несъществуваща компания е тва .... :)) и уж лимитирано ама се появяват още 50 лимитирани клонинга като него после още 100 лимитирани марки след тва още 500 и всичките ше са лимитирани с по 21 млн. бройки некой може и с повече не се знае, знае ли се ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"Това може да позволи на властите да виждат кой притежава биткойните."В рамките на някаква грешка, разбира се, която значително нараства при умишлени злодеяния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още