IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: Изграждането на АЕЦ "Белене" би струвало 10 млрд. евро

Би било трудно реакторите да бъдат продадени без загуба, смята председателят на Българския атомен форум "Булатом"

13:39 | 06.06.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изграждането на АЕЦ „Белене“ към този момент би струвало около 10 млрд. евро. Това значи, че проектът се е оскъпил с около 20 на сто заради своето забавяне, заяви в интервю за БНР председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

„Стартирането на проекта е един от най-големите политически гафове във времето“, заяви той. По думите му централата ще струва около 10 млрд. евро с целия период на изграждане, всички експлоатационни индекси, цената на парите и всичко, което оскъпява даден проект.

„Това е, което говори правителството, че ще се търси стратегически инвеститор, или иска да го прави като частен, като този, който купи проекта, ще трябва да се заплати това, което държавата е похарчила досега. Тя най-вероятно ще има претенции за около 1,5 млрд. или повече евро“. 

Според Манчев Националната електрическа компания (НЕК) ще продължи да има разходи и след като закупеното оборудване бъде доставено на площадката, защото то трябва да се съхранява до тогава, докато ще се използва или продаде.

„Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, ще е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на реакторите не е ясно, защото не се знае колко време ще престоят на площадката. Би било трудно да бъдат продадени без загуба“, поясни още той.

„Аз съм привърженик на публично-частното партньорство. Държавата трябва да има участие. Според мен ще се явят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знаем какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците – искам да видя кои са“, коментира още експертът.

Според него Китай проявява стратегически интерес и иска да изгради централата без държавна гаранция, което би помогнало да се избегне моделът „Марица-Изток“.

Преди ден енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че визията за развитието на българската енергетика ще бъде записана в стратегия. В нея ще бъде записано и дали България ще има нужда от нова ядрена мощност в Белене. Вариант за оборудването за АЕЦ "Белене" е и да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй", припомни в понеделник Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 6 години
Това са някакви *** конспиративни книжки от хора които нямат нищо общо с енергетиката. Напиши в търсачка "High-Penetration Renewable Electricity" и чети истински научни статии от най-реномирани източници и правителства които правят постоянно изследвания на проблема. Дания произвежда вече над 62% от тока си от ВЕИ и не съм чул да се е разорила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Личи си, че единственият ти допир с електричеството е щепселът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Там поне няма да видиш такива простотии като някой да разглежда система от един ФЕЦ и един ТЕЦ. На тебе ти се губи най-основното, ясно е колко си чел.А какво правим с тока от АЕЦ когато няма товар? Или трябва да построим и консуматор специално за него по твойта логика, който трябва да включим в цената?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Ето няколко източника:https://climategamble.net/ - Climate Gamble: Is Anti-Nuclear Activism Endangering Our Future. Тази книга я има и на Българскиhttp://***.withouthotair.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Професионалните ти статии ги пишат основно хора, които си получават парите от този бизнес. Изчел съм доста такива. Знам как маскират реалната стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Айде кажи ги колко са тея прословути цени, че нещо ги криеш само?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Заблуждаваш се ти. Има професионални статии за навлизане на повече ВЕИ в микса на източници и изобщо не се смята така както го правиш ти. Прочети нещо преди дапишеш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
който ТЕЦ-овете осигуряват, т.е. цената на тока е цена за мегават от ВЕИ плюс цена за мегават капацитет от ТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
fon
преди 6 години
Преференциалните цени за ВЕИ дори в България вече изобщо нямат нищо общо с тези посочени от studioaa, които са поне от 7 години. През тия 7 години в гората ли сте живяли с studioaa та не сте разбрали, че въпросните цени са паднали в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Заблуждаваш се. Въобще не евтино. Ето пример. Ако си на ток от фото панел и зимата няма достатъчно слънце, а дори и лятото има облачни дни, ще трябва да получаваш ток от някакъв резервен източник. В най-простия случай ще трябва да си купиш генератор с нафта, т.е. към цената на ВЕИ ще трябва да включиш и цената на генератора и суровината за генератора. Не трябва да се гледат изолирано, тъй като реалната цена се изкривява дотолкова, че калкулациите стават безсмислени. Същото е като да получаваш лихви три процента, а пък инфлацията да е пет процента.На всякъде по света е така. Докато работи ВЕИ-то, ТЕЦ-овете не работят. Само че всички си плащаме за капацитета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още