IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арт колекцията на Рокфелер ще бъде разпродадена в серия от търгове

Колекцията може да събере 500 млн. долара, които ще отидат за благотворителност

16:02 | 07.06.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Покойният Дейвид Ролфелер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Покойният Дейвид Ролфелер. Снимка: Архив Ройтерс

Аукционната къща Christie’s ще обяви на търг арт колекцията на Дейвид Рокфелер, състояща се от хиляди творби, събирани шест десетилетия от покойния милиардер и филантроп и от съпругата му Пеги. Колекцията му може да събере 500 млн. долара, които ще отидат за благотворителност, предава Financial Times.

Серията от предстоящи търгове, чието организиране започва от Рокфелер и Christie’s преди смъртта му през март, отразява твърдата вяра на семейство Рокфелер в институциите, които „служат на обществото“, заяви говорител на фамилията.

„Горди сме да изпълним желанието на баща ми да споделим със света изкуството и творбите, които той и майка ми събираха приживе, и да ги използваме като средство да продължим дългия завет на филантропия на семейство Рокфелер, започнат от Джон Д. Рокфелер“, заяви Дейвид Рокфелер Младши.

Ако аукционната къща събере 500 млн. долара или повече, търгът ще задмине сумата от 484 млн. долара от продажбата на колекцията на Ив Сен Лоран и бившия му партньор Пиер Берже през 2009 г., която се превърна в продажбата на века.

Арт колекцията на Рокфелер се състои от 15 хил. творби, посочва Фрейзър Сейтел, говорител на фамилията. Продажбата през следващата година, която ще включва около 2000 творби, ще включва импресионистични, постимпресионистични и съвременни произведения, както и шедьоври на американски и европейски художници, казва Christie’s. Аукционната къща отказва коментар кои творби ще бъдат включени.

Университетът Харвард, Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк – на който Рокфелер е бил председател, а майка му е помогнала за създаването – и Council on Foreign Relations ще бъдат част от десетките организации, които ще получат дял от постъпленията от продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк e тръст, собственост на Рокфелер.Council on Foreign Relations е нон профит тинк танк, половината борд на директорите са хора на Р.Една от другите органицации написани в оригиналната статия е Stone Barns Restoration Corporation. Собственост на... Р.М-у другото повечето статии пишат за "дузина" организации, които ще получат дарения, а не за "десетки". Има малка разлика.Съвсем, съвсем между другото - данък наследство в САЩ за суми над $1 000 000 е 40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 6 години
"Университетът Харвард, Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк на който Рокфелер е бил председател, а майка му е помогнала за създаването и Council on Foreign Relations ще бъдат част от десетките организации, които ще получат дял от постъпленията от продажбите."Хората са ти го написали :) Това, че на теб ти липсват възможности за четене и възприемане на текст, си е изцяло твой проблем :) Алкохола явно не прощава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още