IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda се фокусира върху електромобилите и автономните коли

Компанията обяви официално средносрочната си стратегия

12:39 | 08.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският производител на автомобили Honda Motor обяви за първи път, че планира да разработи автономни коли, които могат да започнат да се движат по градските улици до 2025 г. Всичко това е част от стратегията на компанията за изпреварване на конкурентите на автомобилния пазар в бъдеще, предава Ройтерс.

При представянето на средносрочния си стратегически план Vision 2030 Honda заяви, че ще засили координацията между звеното за проучвания и развитие, поръчките и производството, за да намали разходите си за развойна дейност, тъй като признава, че трябва да погледне отвъд конвенционалните превозни средства, за да оцелее в една индустрия, която бързо се насочва към електромобилите и автономните превозни средства.

Honda вече разкри плановете си за подобна кола, която може да се шофира сама, като идеята е тя да тръгне до 2020 г.

Разработването на нови технологии за шофиране и услуги, свързани с роботиката и изкуствения интелект, както и нови енергийни решения, също ще са сред ключовите приоритети на Honda в следващите години, обяви компанията.

В края на миналата година Honda създаде звено за разработване на електромобили като част от дългосрочната ѝ цел за създаването за хибриди с по-малко емисии, електромобили и автомобили с водородни горивни клетки, които да съставляват около две трети от продуктовата ѝ линия до 2030 г., от около 5% в момента.

До 2025 г. концернът планира да изкара на пазара автомобили с „ниво 4“ на стандартни автоматизирани функции за шофиране, което означава, че те могат да се самоуправляват по магистрали и градски пътища в повечето случаи.

Постигането на всичко това ще изисква изкуствен интелект, който да засича какво се случва с трафика, както и камери и сензори, които да помагат за избягването на инциденти.

BMW заяви, че ще пусне на пазара своя първи изцяло автономен автомобил до 2021 г., а Ford Motor планира да направи същото през същата година. Nissan пък е обявила план да изпълни тази цел по-рано - до 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ще ръчкат по радиото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Е*ати и бързаците , а кво ще прааят ръчкачите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още