IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tворците на свободна практика на Путин

Почти не минава ден без съобщения за руски хакерски атаки, но каква е целта

08:38 | 09.06.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във вторник CNN информира, че зад актуалната криза около Катар вероятно стоят руски хакери, а броени часове преди това бе публикуван секретен документ на NSA, според който руското военно разузнаване се е опитало да проникне в компютърната система на най-малко един доставчик на софтуер за изборната регистрация в САЩ.

Подобни съобщения са най-големият успех за руските хакери, казва в тази връзка пред Deutsche Welle руският експерт Андрей Солдатов.

"Това, което те добре могат, е именно да накарат света да говори за тях", казва Солдатов, който е главен редактор на руския онлайн-портал Agentura.ru. Според експерта, единственият резултат от хакерските атаки около изборите в САЩ и във Франция е нарасналото влияние на Москва. "Те успяват да представят Русия като страна, която може да се меси в изборите на други държави. А това се харесва на мнозина в Русия", казва Солдатов.

В същото време руското ръководство неуморно отхвърля обвиненията, че нейни хакери манипулират изборите в други държави. Във всеки случай на държавно ниво няма такива действия, увери в началото на юни президентът Владимир Путин. Но призна, че е възможно да има някои "патриотично настроени" хакери, които по собствена инициатива се изправят срещу критиците на Русия. Шефът на Кремъл дори се пошегува, че хакерите били нещо като "творци на свободна практика", които сутрин се събуждали, четяли нещо за междудържавните отношения и започвали да действат. 

Системата е много по-сложна, казва Солдатов, визирайки изказвания като това на Путин.

"Има няколко души на най-високо държавно ниво, които координират таза работа. Има и една група неформални актьори. Това могат да бъдат пиар-агенции или групи хора, които работят директно с Кремъл", твърди експертът и добавя: "И тъй като не са част от държавната бюрокрация, тези хора не носят отговорност като държавни представители. В началото на този век Русия успешно изпробва този метод вътре в страната - срещу опозиционери и критично настроени журналисти, а след това Москва го пренесе и в чужбина", казва Солдатов и дава пример с кибератаката срещу правителствени стуктури в Естония през пролетта на 2007 година. По-късно отговорност за хакерската атака поеха активисти от преданото на Кремъл младежко движение "Наши", допълва руският експерт пред DW.

Aндрей Солдатов твърди, че силата на руските хакери се дължи както на съветското наследство, така и на съвременната руска държавна политика. СССР обучи най-много инженери в света, а след разпадането на Съветския съюз тези специалисти издигнаха руския компютърен бранш на световно ниво, казва Солдатов и добавя: "Тези хора, както и много други руснаци, през 1990-те години живееха с усещането, че Западът ги е предал. Именно тогава много хакери се поставиха в услуга на тайните служби", твърди руският експерт.

След анексирането на Крим през 2014 г. ситуацията се променя още веднъж. Осъществено е тясно сътрудничество не само между криминалните хакерски структури и тайните служби, но и между държавните структури и компютърния бранш, обяснява Солдатов и добавя, че когато цари атмосфера на страх, компютърният бранш просто не е в състояние да откаже на тайните служби съдействие. От друга страна хакерите могат да бъдат мотивирани и по линия на патриотизма, казва Солдатов и дава пример със студентите по информатика от Томск. През 2002 година те по собствена инициатива блокираха един сайт, който разпространяваше информации на ислямистките бойци в Северен Кавказ. "ФСБ ги похвали, че са изпълнили своя патриотичен дълг. Именно тогава Кремъл откри потенциала на мотивацията по линия на патриотизма", твърди Солдатов.

Според експерта руските хакери не преследват някаква конкретна стратегическа цел, а Москва просто се опитва да извлече ползи от определени развития. Но е вън от съмнение, че с дейността си руските хакери искат да наложат в Европа атмосфера на недоверие и усещане за безнадеждност. Нещо, с което руското общество отдавна е свикнало, казва Солдатов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Какво виждате на моя аватар в ляво? Путин и Шойгу. Тримцата с Рогозин казаха, че най-престижно в Русия ще стане да си инженер. Не се надявайте на братска помощ.Иначе при пиндосите е най-престижно да си адвокат, но те само преразпределят баницата, а не я правят.................. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
...явно не инвестират в ИТ.-------------------------------------------------Явно. Може би трябва да поканят някой руски хакер да им оправи бъговете. И без това през ден през, два току пускат статии за тях колко били добри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
е преди мене триеха и него остааха са малко разнообразие и него да поизтрият, после пак наобратно мене ше трият пак него ше остаят и те така ше си въритим едни коментари и без тва никой не ги чете .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 6 години
да, като изтрият коментар това не се отразява на главната страница.сайта им е леко бъгав по принцип ... явно не инвестират в ИТ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
А, затова ли под материала виждам 6 коментара, пък реално 3?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 6 години
цензурирахте Птицата, а оставате бълхата миш да спами с пропаганда :):) браво бе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
аз незнам що в България не си поръчат хората руски хакери да хакват сметките за тока, водата, парното или за таксите в банките ?!? Шом са толкоз добри тия руснаци, освен тва и са на свободна практика директно при вожда да остаят контакти нешо и да им ползваме услугите нема само да плащаме на наще бандитски креттени я ..... да хакнат и цените в магазините и бензиностанциите ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
michaelis12
преди 6 години
Във вторник CNN дезининформира, че зад актуалната криза около Катар вероятно стоят руски хакери, ....---------------------------------------------------пхахахах майка им на CNN стои особено зад Катар ..... :)) ми американските хакери явно са некви мегатъппаци щом не моат да хакнат нишо и щом не моат си опазат коччината дома от тия северни орди .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
0pk
преди 6 години
Всеки руски инженер е потенциален шпионин :DАми да си обучаваме наши инженери. А то виж какво става - пияни шведски общи работници подритват в главите наши висшистки с икономическо образование работещи като камериерки, поради липса на други възможности. Никой не ще инженери да обучава щото е скъпо и трудно, а после ревем руснаците ни шпионират :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още