IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Милс: Лондон губи влиянието си на финансов център

За банките е важно да се подсигури целостта на единния пазар, твърди президентът на ЕАПБ

17:19 | 09.06.17 г.
<p>
	Филип Милс (вдясно) и Таня Харизанова.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Филип Милс (вдясно) и Таня Харизанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

По дефиниция скоро ще има промяна в позицията на Лондон като финансова столица, като част от преговорния процес. Вероятно, ако Brexit се случи и в зависимост от това какъв тип Brexit имаме, ще станем свидетели на намаляване на влиянието на Лондон и увеличаване на влиянието на различни европейски центрове. Това заяви президентът на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) Филип Милс в интервю на бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова. 

Въпреки това той не се ангажира да конкретизира кои други европейски центрове биха привлекли повече банки и финансови институции. 

Според Милс за членовете на асоциацията е важно да се подсигури целостта на единния пазар след излизането на Великобритания от ЕС. По думите му Brexit ще създаде несигурност по отношение на европейския бюджет и за начина по който ще работят Европейският инвестиционен фонд и Европейската централна банка.

„Всички тези въпроси ще трябва да бъдат обсъждани по време на преговорите между 28-те държави и Великобритания.  Предстоящият план на ЕС не е само това. Видяхте, че на изборите в Холандия и Франция резултатите показаха, че се търси по-пълна и по-голяма интеграция между европейските страни. Така че, по дефиниция към Brexit трябва да се отнасяме отговорно и колкото е възможно повече в дух на сътрудничество, но общият европейски контекст е повече от това. Може би сме в началото на нов период в Европа – с повече възможности, за по-силен Европейски съюз“, коментира още Милс.

На молбата за коментар на политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ) банкерът заяви, че не може да говори за политиката на изкупуване на активите, тъй като не е в позиция да дава мнение по тази политика, но коментира политиката на значително понижени лихвени нива.

„Като цяло за банките, в това число и за членовете на ЕАПБ, тази политика е резултат на намаляването на маржовете на банките при финансираните от тях операции. Въпреки това за някои от членовете на асоциацията тези ниски лихвени нива  са доста положителни, защото, благодарение на тях, те могат да понижат цената на финансирането, което предоставят, в частност по отношение на публичния сектор, който подкрепят“.

Според Милс няма сектори, които са приоритетни  за финансиране. „В рамките на асоциациата  има членове, които финансират местен публичен сектор, т.е. общини, има такива, които финансират МСП, има други, които финансират заеми за експортно кредитиране, други пък подкрепят иновациите, например използването на нови източници на енергия. Има голямо разнообразие в областите, в които банките от асоциацията са активни“, поясни той.

Банкерът оцени положително плана Юнкер, за който смята, че ще бъде успешен. „Защото това е политически императив за всички членове на ЕС, този план ще бъде изпълнен успешно. Освен това Марио Драги в своята официална реч подчерта, че в Европа имаме нужда, а липсват, публични инвестиции. ЕАПБ има вече 14 институции, които допринасят за изпълнението на този план... Сигурен съм в това, че има интерес, защото вече има оценка на резултатите на програмата и може да видите, че в много сектори много компании са се възползвали от тази програма. Например иновативни компании, стартъпи, компании в сферата на новите енергийни източници. 

Цялото интервю вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още