IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансът за реформа на еврозоната

Подобряващата се икономика и изборът на Макрон за президент на Франция са възможност, която може да не се появи втори път

16:23 | 24.06.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вземете в ръка някоя банкнота, каквато и  да е. Тези на единната европейска  валута са украсени с красиви мостове, арки, сводове и аквадукти, свидетелство за славната архитектурна история на Стария континент. Наистина, на конструкциите им липсва характер; дизайнерите на банкнотите са инструктирани да изобразят общи примери вместо конкретни структури, за да не обидят страни, чиито красоти могат да бъдат пренебрегнати. Но те говорят за сила, здравина и увереност в това, което според някои можеше да е следващата резервна валута на света, пише в свой актуален анализ The Economist.

Самото евро обаче си остава клатушкащо се, наполовина изградено здание, отчайващо неподготвено за следващия шок. Когато Европа се зарази от американския грип след 2008 г., облигационните пазари застреляха един по един най-слабите членове. Гърция, Португалия, Ирландия и Испания бяха принудени да поискат спасителна помощ. Третата икономика в еврозоната – Италия, се разклати. Създадени бяха извънредни фондове, Европейската централна банка подсказа, че ще напечата при необходимост неограничено количество ликвидност, и еврото скочи.

Днес растежът се засилва и безработицата пада. Но никой не вярва, че еврото, на което липсват политическите и фискалните институции, типични за валутна зона, може да остане завинаги наполовина изградено. Инвеститорите не са сигурни в бъдещето му, а правителствата натрупаха дълг след последната криза, ограничавайки наличното пространство за отговор на следващата. Реформата е отдавна необходима. 

Създаването на еврото през 1999 г. отне от членките на зоната опцията  да възстановят конкурентността си чрез девалвация. Мобилността на трудовия пазар и фискалните трансфери, които смекчават ефекта от шок в други валутни зони, бяха ограничени от правила. Спасяванията и затягането на коланите бяха предписаният изход за правителства, засегнати от внезапно секване на капитал, което дразнеше всички: кредиторите не обичаха да отварят портфейлите си; длъжниците прихванаха остра форма на умора от икономии.  Валутата се превърна от инструмент за конвергенция между страните в клин, който ги разделя. Само сравнете безработицата в Германия с тази в Гърция. Всичко това създаде наследството от недоверие, което е обсебило днес еврозоната.

Това обяснява защо, въпреки проблемите, разговорите за реформа на еврозоната не доведоха доникъде. Задлъжнели страни като Италия се пристрастиха към евтините пари на ЕЦБ, пренебрегвайки призивите на нейния президент Марио Драги да използват времето, което той им купи, за да възродят икономиките си. Хардлайнери като Германия са по-убедени от всякога в необходимостта от строги правила за разходи и структурни реформи.

Разтревожени официални представители се чудят откъде може да дойде политическият импулс за дебат относно бъдещето на еврото.

Изборът на Еманюел Макрон за президент на Франция дава отговор. Макрон водеше кампанията си върху обещанието да задълбочи интеграцията в 19-членната зона, обособявайки общ финансов министър, парламент и бюджет.

Подобни идеи едва ли са оригинални, но те отекнаха по-силно от обичайното благодарение на таланта на Макрон да успокоява нервите. Той обеща на Германия, че няма да трябва да помага в уреждането на стари задължения на други страни или пък във вечното финансиране на бюджетите им. Говори се за прозорец на възможност за реформи след германските избори през септември. Тази плодородна почва вече започна да ражда плодове.

Нов „доклад за размисъл“ върху бъдещето на еврото от Европейската комисия предпазливо разглежда такива идеи като превръщането на облигациите на страните от еврозоната в съвместни ценни книжа (без да се задължават страните да застават зад дълговете на други), както и фонд за презастраховане при безработица в помощ на хазните да се справят с рецесия. Исканият от Макрон бюджет на еврозоната би могъл да помогне на страните при следваща криза, като защити държавните инвестиции или покрие непосредствените разходи за структурни реформи с дългосрочни ползи като промените в правилата за пенсиониране.

Големите идеи за преустройство на еврозоната по традиция потъват в пясъците на Берлин, където подозренията, че европейските нехранимайковци искат да финансират разточителността си с германски пари, са по-силни от всякога.

Някои обаче откриват промяна. Редица еврократи чуха в острия призив на Ангела Меркел към европейците да поемат в ръцете си собствената си съдба опит за подготвяне на избирателите за бъдещи трудни компромиси. При визитата на Макрон в Берлин след изборите миналия месец канцлерът обяви готовност за промяна на Европейския договор, която основни реформи на еврозоната биха изисквали.

Но всичко по реда си. Като се изключат някои възможни френско-германски инициативи в инвестициите и данъчните правила, нищо съществено няма да се случи на икономическия фронт преди изборите в Германия. Съставянето на следващото й правителство ще е от ключово значение; коалиция, включваща спестовните свободни демократи, ще действа по-свирепо за реформа на еврото, отколкото със социалдемократите. Макар че по-светлият икономически климат би трябвало да направи по-лесно договарянето, еврозоната общо взето се мъчи в реформирането си, когато не е в криза, отбелязва Сара Карлсън от агенцията за кредитен рейтинг Moody’s.

Ако еврозоната се окаже способна да се възползва от добрите условия, по-добре ще е да гради бавно доверие. Да започне с незавършения банков съюз, на който още му липсва обща схема за гарантиране на депозитите (поради германските възражения) и заслон за фонда й за вземане на решения.

Силно възхваляваният съюз на капиталовите пазари, който цели да намали уповаването на европейските фирми на банки за финансирането им, едва се отлепва от земята.

Подобряването на трансграничните финансови потоци е от също такова значение, както и по-спорното споделяне на фискалния риск. С времето това може да отвори пътя към по-радикалните промени, искани от Макрон. Те ще изискват политически кураж, който еврозоната никога не е проявявала, но може да се окажат по-малко болезнени, отколкото някои подозират: сондажите установяват рекордна подкрепа сред избирателите за единната валута и учудващ апетит за реформи.

Подобно на мразещи себе си пристрастени лица, правителствата трепереха твърде дълго в полузавършената къща на еврозоната, захапали монетарните лекарства на Марио Драги и убеждавайки самите себе си, че не заслужават нещо по-добро. Време е да поемат напред, заключава британското списание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Петият *** кой ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
barbaron
преди 6 години
6 коментара на 5 *** от червената *** :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Като си помисля само, че зад НОМЕРА на всяка евробанкнота се крие НЕМСКО , ФРЕНСКО или пък ГРЪЦКО евро се питам КАКВА ЕДИННА ВАЛУТА Е ТАЗИ?НЕМСКОТО ЕВРО има пред номера на банкнотата буквата "Х"ГРЪЦКОТО ЕВРО има пред номера на банкнотата буквата "Y"Някой задава ли си въпроса КАКВО ЕВРО ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ и коя НАЦИОНАЛНА БАНКА НА ДЪРЖАВА ОТ ЕВРОЗОНАТА е гарантирала за него с активите си?Никой!А ТРЯБВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
bgMana недей да им разваляш рхатлъка ..... в *** им е надеждата да изпинатръшка дъртите брантии в Ероггейското царство .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ми ти напоследък да си прочел нещо свястно в Инвестора...всичко което се публикува е платен Блумбъргов бълвоч , тъй че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Не мога да се сдържа, когато се опитват да ми промотират поредната идеологическа лъжа или фалшификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Не бъди хейтър... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
bgMan
преди 6 години
Никакви възможности няма да помогнат, когато на власт са извратеняци, които дори не могат да имат нормални семейства и не могат да отгледат нормално собствено поколение. Какъв *** трябва да си за да повярваш, че извратеняци могат да помогнат на хората и на семействата в едно общество да имат по-добър живот? Глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още